2024. április 25., csütörtök

Az UNESCO listájára került a Šljivovica és a lipicai lótenyésztés

A szerbiai szilvapálinka vagy ismertebb nevén Šljivovica mostantól kezdve védett státuszt élvez, miután felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeit sorakoztató listára. A Művelődésügyi Minisztérium tavaly nyújtotta be a jelölést az UNESCO-hoz. A Šljivovicát elsősorban azért jelölték, mert hagyományos, gyümölcsből készüli ital, amelynek elkészítéséhez egy bizonyos tudást kell elsajátítani. A Szerbiában gyártott szilvapálinka 2016-ban kapott földrajzi eredetigazolást az Európai Uniótól.

– Az UNESCO listájára való felkerülés egyesíti a szilva hagyományos termesztését, a régi mesterségeket, az élelmiszerkultúrát és a szokásokat. Ez legjobban mutatja azt, hogy a hagyományos készségek hogyan fejleszthetők manapság, megőrizve a hagyományt a mai társadalom feltételei mellett is – áll a minisztérium közleményében.

Az UNESCO listáján már több szerbiai származású dolok is szerepel, mint a szerb nemzeti tánc, a kolo vagy a keresztelés ünnepe.

A lipicai lótenyésztés hagyománya is, a szellemi kulturális örökség részeként, felkerült az UNESCO listájára – jelentette be a magyar Agrárminisztérium (AM) közleményében.

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát az idén Marokkó fővárosában, Rabatban rendezik meg november 28. és december 3. között. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudást gyűjtik össze, egyes országok felterjesztései alapján – írják.

A közlemény szerint az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai közül a lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette az UNESCO elé, köztük Magyarország is. Egy adott lófajtát és annak tenyésztési hagyományait felkaroló előterjesztés első alkalommal került a listára. Az értékelő testület elismerését fejezte ki a példaértékű jelölésért, amely a benyújtó államok közötti szoros összefogásról tanúskodik, összhangban a nemzetközi együttműködés elveivel és az egyezmény kölcsönös megértésének előmozdításával.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, „büszkék lehetünk a lipicai fajtára”, mely a világ egyik legrégebbi kultúr lófajtájaként, magával ragadó küllemével, intelligenciájával, munkakészségével, teljesítményével és ezúttal az UNESCO elismerésével is igazolja helyét a 21. század lovas életében. Magyarország a benyújtó országok között is kiemelkedik a lipicai lóval gyakorolt fogathajtás nemzetközi eredményeivel – tette hozzá a tárcavezető.