2024. április 25., csütörtök

Továbbra is korlátozva az olaj, a cukor és a liszt ára

Feloldották a pelletkiviteli tilalmat

A kormány tegnapi rendelete szerint a napraforgóból készült étolaj literje nem lehet drágább 219,99 dinárnál, a fehét kristálycukor maximális kiskereskedelmi árát továbbra is 114,99 dináros szinten tartják, a T-400-as liszt kilója pedig 84,7 dinár.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Hogy elejét vegyék az ellátási zavaroknak és megőrizzék a lakosság életszínvonalát, az üzemanyagra a továbbiakban is érvényes lesz az árstop, de tekintettel arra, hogy megnövekedtek a kőolajszármazékok forgalmazásával foglalkozó vállalatok költségei, a kabinet úgy döntött, hogy számukra megnöveli az engedélyezett árrést. Az üzemanyagok hatósági árát márciusban vezették be, azóta péntekenként közlik a változásokat, most már a nemrégiben megalakult bel- és külkereskedelmi minisztérium honlapján (ez korábban kereskedelmi, távközlési és idegenforgalmi tárca volt). Szintén december 1-jei döntés, hogy – ideiglenes intézkedésként – még 15 napig tilos lesz az EN 590-es eurodízel exportja.

Két hónapra feloldották a fapellet kivitelének tilalmát. A határozat szerint 2023. január 31-éig legfeljebb 24.000 tonna pellet értékesíthető külföldön.

A mezőgazdasági termelőknek szóló intézkedés, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel egészen december 26-áig lehet jelentkezni a traktorra szerelhető védőkeretek beszerzésének állami támogatására. A korábban megszabott november 30-ai igénylési határidőn túl tehát még több mint 3 hétig fogadják a kérelmeket. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség információja szerint a következő traktortípusokhoz megfelelő kereteket lehet állami támogatással megvásárolni: IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 és IMT 549.