2024. április 16., kedd

Élő adventi kalendárium

Fény gyullad a zentai ablakokban

Második alkalommal szervezik meg az Élő adventi kalendáriumot Zentán, ami azt jelenti, hogy december 1-től, vagyis a mai naptól fogva egészen szentestéig mindennap másik ház ablakában gyullad fel az adventi fény, a klasszikus adventi naptár aktuális számlálója. Karácsony közeledtével napról napra több ház ablaka fog díszbe öltözni, és végül szenteste egyszerre világít majd az összes ablak. A fények mindennap 17 órakor kapcsolódnak fel, és legalább 20 óráig világítani fognak.

Kiss Noémi, a zentai adventi kalendárium egyik szervezője elmondta, hogy Zentán az idén a tavalyihoz képest lényegesen többen jelentkeztek, és vállaltak ablakdíszítést. Összesen harmincnyolc család vesz részt a kezdeményezésben, ebből kifolyólag lesznek olyan napok, amikor a város két különböző pontján is fénybe borul egy-egy ablak. A szervezők úgy döntöttek, senkitől nem szeretnék elvenni a lehetőséget, így egyes napokon két új ablak is fénylik majd. Ilyen jellegű megmozdulás Magyarországon már régóta működik, itt nálunk, a Vajdaságban az elmúlt években kezdte bontogatni szárnyait. Az Élő adventi kalendárium célja, hogy a téli időszakban kicsit kicsalogassa a családokat az otthonukból, ezáltal is izgalmasabbá és szeretetteljesebbé varázsolja az ünnepi készülődést és várakozást. A helyszíneket különböző feladványokból és versekből fejthetik meg a nézelődők, melyeket minden reggel az esemény Facebook-oldalán tesznek közzé a szervezők. Remek program lehet azoknak, akik szeretnek sétálni a téli estéken, családoknak, akik új izgalmakat élhetnek át együtt a gyerekeikkel, hiszen a karácsony és az azt megelőző időszak a csodákról és azok felfedezéséről szól.

Mától mindennap 17 és 20 óra között tekinthetők meg a díszes ablakok. Aki esetleg lemarad valamelyikről, az se csüggedjen, hiszen szentestéig minden este fénybe borul nemcsak az aznapi, hanem az összes többi is. Évek múlva talán a város összes ablakában csoda rejtőzik majd.