2023. február 1., szerda

Dr. Kecsenovity Egont Junior Prima díjjal tüntették ki

Tíz fiatal tudóst díjaztak Magyar Tudomány kategóriában

Idén 16. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében a Junior Prima díj Magyar Tudomány kategóriájának díjait. A díjazottakat idén is az egyes tudományterületek szaktekintélyei választották ki az MFB felkérésére.

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hívta életre a Junior Prima Díj Magyar Tudomány kategóriáját. Az elismerést azok a 33 év alatti fiatal tudósok kaphatják, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében Bókay Márton, nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár és dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket.

A Junior Prima Díj Magyar Tudomány kategória idei győztesei:

Bódi Attila (csillagászat),
Fliszár-Nyúl Eszter (toxikológia, farmakokinetika),
Horváth Zsolt (pszichológia),
Karády Júlia (orvostudomány),

Kecsenovity Egon (vegyészet),
Koók László (bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok),
Mayer Martin János (műszaki tudományok/energetika),
Mészáros-Molnár Kinga (biológia),
Thiering Gergő (fizika),
Tóth Gergő (közgazdaságtan, hálózatkutatás).
Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy 2022-ben is olyan fiatal tudósok munkáját ismerhetjük el, akik a világ bármely tudományos közösségében megállnák a helyüket. Nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy pályafutásuk töretlen lesz és kiteljesedve olyan értéket teremt, ami a mi, vagy a gyermekeink életét is jobbá, szebbé teheti majd. Az MFB által odaítélt díj pedig jelképes hozzájárulás ahhoz, hogy kitartsanak a hivatásuk mellett."

A Junior Prima Magyar Tudomány kategóriában az MFB 2-2 millió forinttal támogatja a díjazottakat. A bank a jövőben is kötelességének és felelősségének érzi, hogy támogassa a fiatal tehetséges kutatókat céljaik elérésében és pályafutásuk kiteljesítésében.

A vajdasági származású, Szegedhez kötődő Dr. Kecsenovity Egon néhány fotó erejéig osztotta meg az örömhírt Facebook-oldalán.

Nyitókép: Facebook