2024. április 19., péntek

Ismét összeállt a Vajdasági Nagyzenekar

Az együtt muzsikálás öröméről, a népzene minél szélesebb körben való népszerűsítéséről szólt az Örökségünk népzenei koncert Óbecsén

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a hétvégén az Örökségünk – A Vajdasági Nagyzenekar koncertje elnevezésű rendezvényt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében, amelyen az idén kilenc vajdasági zenekar állt színpadra. Az alkalmi koncert a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdeműnek évről évre.

Szerda Balázs, az óbecsei Fokos zenekar vezetője, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy a koncert ötlete a szintén évente megrendezésre kerülő vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel, miszerint az együtt muzsikálás örömét, szépségét és közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni.

– Célunk, hogy legyen egy rendezvény, amely fellépési lehetőséget biztosít minden aktív zenekarnak, olyanoknak is, akik egyébként kevesebb lehetőséget kapnak, illetve, hogy bemutassuk, szűkebb hazánkban is jelentős népzenei mozgalom alakult ki, mely működik máig is. Hálánkat fejezzük ki ezzel elődeinknek, akik a mozgalmat elindították, bizonyítva nekik, a munkájuk gyümölcse mára beérett. Nem titkolt célunk a népzene minél szélesebb körében való népszerűsítése, hogy a néphagyomány ne a ,,kiváltságosok" privilégiuma legyen, hanem a lehető legeredetibb formájában a mindennapok szerves része – fogalmazott Szerda Balázs.

A koncerten az egész magyar nyelvterületről csendültek fel dallamok, a Dél-Alföldtől kezdve a mai Magyarországon és Felvidéken át egészen Erdélyig. Az est folyamán fellépett a Csalóka zenekar, Csonka Ferenc és zenekara, valamint a Csörömpölő, a Czéczó, a Duhaj, a Fokos, a Juhász, a Pendergő és Véka zenekarok. A rendezvényen közreműködött az óbecsei Cseszák és a kishegyesi Patyerek család, amelynek tagjai táncukkal tették hangulatosabbá a műsort. A zenekarok nemcsak külön-külön, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólaltak.

A szabadkai Juhász zenekar a kezdetek óta részt vesz a rendezvényen.

– Zenekarunk egy jászsági csokorral készült az idei koncertre. Nyáron ismerkedtünk meg ezekkel a számokkal, a prímásunk állította össze a csokrot. Nagyon szeretjük, mert jó kis új stílusú, hangulatos nóták vannak benne. A vajdasági népzenészek összetartanak, és ez nemcsak ezen a rendezvényen tornyosul ki, hanem például a Vajdasági zenésztalálkozón is, amit mi szervezünk Kishegyesen, és oda is el szokott jönni szinte az összes népzenész Vajdaság minden szegletéből. Az Örökségünk koncertet is mindenki fontosnak tartja, a lényege, hogy összetartsunk, hogy egy egységet alkossunk – mondta Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője.

Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

Csonka Ferenc és zenekara is rendszeres fellépője a koncertnek, amelynek tagjai ezúttal erdélyi dalokat játszottak.

– Erdélyben van egy olyan falu, hogy Szék, és ennek a falunak elég jellegzetes zenéje van, ebből válogattunk népdalokat, táncdallamokat. Kevés az olyan rendezvény, ahol az összes aktív vajdasági táncházzenész egyszerre van a színpadon, ez adja az egyediségét ennek a műsornak. Ezenkívül ez nekünk egy találkozó is, hiszen itt mindannyian találkozunk, akik tevékenykedünk – közölte Csonka Ferenc, a Csonka Ferenc és zenekarának prímása, névadója.

A népzene a fiatalok körében is népszerű. Mi sem bizonyítja jobban, mint a Duhaj zenekar, amely tizen- és huszonéves fiatalokból állt össze hat évvel ezelőtt.

– Zenekarunk öttagú, persze vannak alkalmak, amikor kiegészülünk pár barátunkkal. Mi beleszülettünk ebbe, a szüleink néptáncosok, néptáncoktatók, mi is mindannyian néptáncoltunk, aztán zenészek lettünk. Fontos az, hogy folyamatosan bemutassuk az embereknek a népzenét, a népi kultúrát, és ez egy hatalmas öröm, hogy mi együtt bírunk muzsikálni – mondta Brezovszki Gergő, a Duhaj zenekar prímása és vezetője.

A koncert után táncház várta az érdeklődőket. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően valósult meg.

Nyitókép: Kancsár Izabella