2023. január 28., szombat

Kizárták a trsteniki tanárbántalmazókat

Az iskolai erőszak elterjedése ellen, a pedagógusok védelmében, csütörtökön szakszervezeti megmozdulások

A trsteniki Műszaki Iskola két harmadikos diákját a tantestület döntése értelmében kicsapták az iskolából, harmadik társukat a szülők iratták ki az oktatási intézményből. Mint ismeretes, tanórán egyikük kihúzta a széket az angol szakos tanárnő alól, két társa pedig felvette az esetet, és a közösségi médiában ezt „közkinccsé" is tette. „Az erőszakos cselekedetet elkövető diákok nem kicsik, és viselniük kell tetteik következményeit " – jelentette ki Darija Kisić, a családokkal foglalkozó miniszter az esetre reagálva.
A mérvadó pedagógus-szakszervezetek nagygyűlésekkel, munkabeszüntetéssel igyekeznek felhívni a figyelmet a súlyos gondokra. Szerdán már pedagógus-szakszervezeti megmozdulások voltak Belgrádban, a tanárok követelték az iskolai erőszak megfékezését, a tanárok bántalmazásának megállítását, a pedagógusi hivatás méltóságának visszaadását.
Csütörtökön is lesznek szakszervezeti figyelemfelhívó rendezvények: több városban a főtéren gyűlnek össze az iskolák dolgozói, az oktatási intézmények egy részében nem tartják meg az első órát, míg olyan iskolák is lesznek, ahol teljesen szünetelni fog a tanítás, másutt pedig a megszokott mederben folyik majd az iskolai élet.