2024. április 23., kedd

Ex-YU ROCK Központ nyílt Szarajevóban

A november 29-én mintegy 200 eredeti a szarajevói, illetve egykori jugoszláv rockzenével kapcsolatos tárgyat: szuveníreket, fényképeket, hang és videóanyagokat mutattak be Bosznia fővárosának Skenderija sportcsarnokában lévő egykori, a szarajevói zenészek és zenekedvelők körében népszerű Kaktus klub termeiben megalapított Ex-YU ROCK Központban – írja a Klix.ba.

Az egykori nagy-jugoszláv térség rockzenéjének történetét bemutatni szándékozó intézmény 2024-re készül el teljesen, de már a jövő év folyamán néhány kiállítás házigazdája lesz.

A központ megalapításának az ötlete a 12 éve Bosznia és Hercegovinában élő Will Richardban merült fel, és egyben a projektmenedzsere is a központnak. Richard nagyon kedveli a rockzenét és véleménye szerint a jugoszláv rockszíntér az amerikai és a brit után egyike volt a legjobbaknak.

A november 29-től megtekinthető „Šokiraš me majke mi!“ címet viselő kiállítás a szarajevói rockzenei színtér fénykorszakát mutatja be, a pop- és a rockzene gyökereitől kezdve bemutatja a sokszínű szarajevói amatőr rockzenei színteret is, december közepétől pedig a belgrádi Idoli új-hullámos zenekar Odbrana i Poslednji Dani című albumának 40. évfordulója alkalmából rendeznek egy kiállítást.

A múzeumrész mellett a központ fontos részét képezi majd az Ex-Yu Rock kávézó, egy szuvenírbolt, de a zenekarok számára próba- és koncerttermeket is kialakítanak – írja az avaz.ba.

Az Ex-YU Rock Központ kialakításának az első fázisát a Holland Királyság és Svájc Nagykövetsége, az Európai Unió, Szarajevó Kanton Művelődés- és Sportügyi Minisztériuma, A Francia Nagykövetség Civil Társadalmat Népszerűsítő Központja, az UNESCO és Szarajevó város Centar Községe részesítette támogatásban.