2024. április 19., péntek

Fontos beszélni róla

A családon belüli és a nők elleni erőszakról tartottak konferenciát a tartományi képviselőházban

Ágazatközi megközelítés szükségessége a családon belüli erőszak áldozatainak védelmében címmel tartottak szerdán konferenciát a tartományi képviselőházban. A rendezvény témái között szerepelt a szociális központok és a rendőrség szerepe, az áldozatok védelme, a bíróság munkája a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben, illetve az általános és középiskolai erőszak.

Öt évvel ezelőtt lépett érvénybe az a törvény, amely követi a feljelentéseket és tájékoztatja a szociális központokat az erőszakról. 2017 és 2021 között több mint 8500 feljelentést tettek családon belüli- vagy nők elleni erőszakkal kapcsolatban. A családon belüli erőszaknak az idén már 25 női halálos áldozata volt.

– Bár nagyon érzékeny témáról van szó, fontos beszélni róla. A feljelentések száma évről évre növekszik, de valószínűleg nem az esetek száma több, hanem arra következtetünk, hogy sikerült megerősíteni a nőket annyira, hogy egyre többen be merjék jelenteni a bántalmazást, így egyre többüknek tudunk segíteni – hangsúlyozta Maja Miljković, a Tartományi Szociális Jóléti Intézet igazgatója.

A konferencián Kihívások a bírói gyakorlatban címmel tartott előadást Olivera Pejak Prokeš, az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság bírója.

– Nincs elég szociális munkás Vajdaságban, ezért nagy a megterhelés a szociális központokon. Ugyanez vonatkozik a bíróságokra is, munkaerőhiány van. Ez viszont nem jelentheti azt, hogy az erőszak áldozatai ne részesüljenek megfelelő segítségben és eljárásban – mondta a bírónő, majd hozzátette: – A bíróság a szakértők véleményére támaszkodik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt években sokat fejlődött ez az együttműködés. Az eljárások gyorsabban és gördülékenyebben zajlanak le. Tisztában vagyunk azzal, hogy az adott áldozat nem veheti figyelembe azt, hogy mennyire megterheltek a szociális központok vagy a bíróság, hanem a saját ügye a legfontosabb, ezért minden esetet igyekszünk megfelelően kezelni, és mindenkinek segíteni. Az első lépés a kockázatfelmérés. Itt történik a legtöbb hiba. Igyekszünk fejlődni, de ez egy bonyolult rendszer, és dominóeffektus lép fel abban az esetben, ha valaki hibázik. Én viszont hiszek az emberekben, és ha mindenki kiveszi a részét a munkából, sok embernek tudunk megfelelő segítséget nyújtani – mondta Olivera Pejak Prokeš.

A konferenciát a 16 napos mozgalom a nők elleni erőszak ellen címet viselő program keretében szervezte meg a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság és a Tartományi Szociális Védelmi Intézet.

Nyitókép: Maja Miljković, a Tartományi Szociális Jóléti Intézet igazgatója (Dávid Csilla felvétele)