2024. április 19., péntek

Öt évtized tevékenységének elismerése

Msgr. Miócs József átvette a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést

Nemzeti ünnepünk alkalmából Novák Katalin magyar köztársasági elnök a délvidéki magyarság megmaradását öt évtizede szolgáló oktatói, nevelői és lelkipásztori szolgálata elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adott át msgr. Miócs Józsefnek, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium igazgatójának, rektorának. Alkalmi fogadás keretében Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán Csallóközi Eszter főkonzul nyújtotta át szerdán az állami kitüntetést.

Amióta világ a világ, az értékes munkát megbecsülik – emelte ki köszöntőjében Csallóközi Eszter. Ha valaki a kötelezőnél többet tesz, azt külön elismeréssel fogják értékelni. A kitüntetések szinte egyidősek az emberi társadalommal, adományozásuk kortól és helytől függően sokféle lehetett és lehet ma is, szolgálják a nemzeti érdeket, és egyben a valós érdemek őszinte elismerését – hangsúlyozta a főkonzul, kiemelve, hogy egy-egy kitüntetés több vonatkozásban is jelképezi azt a kort, amelyik életre hívta. Mint hozzátette, a monarchia felbomlását követően alakult ki a magyar kitüntetési rendszer mai formája, amelyben általánossá vált a szokás, hogy nemcsak a hadi, illetve katonai tettekért, hanem a civil érdemekért is elismerés jár.

Magyarország az az ország, ahol az állam és a nemzet határai nem esnek egybe, ám az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően olyan támogatási rendszerek alakultak ki és olyan közösségi építkezési folyamatok kezdődtek meg, amelyek teljesen megváltoztatták a külhoni lét lehetőségeit – hangsúlyozta Csallóközi Eszter. Szavai szerint Magyarország célja, hogy erősítse a nemzeti összetartozást és hozzájáruljon ahhoz, hogy minden magyar teljes életet élhessen a szülőföldjén, azaz egyénként boldogulhasson és közösségként megmaradhasson szülőföldjén. A nemzeti összetartozást jelenti és erősíti az is, hogy mostanában a Kárpát-medence minden pontján történik kitüntetés-átadás – emelte ki a folytatásban a szabadkai főkonzul.

– Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk, amelyik akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, és ha minden nemzetrészében minél többen vannak azok, akik a magyarság megmaradásáért tevékenykednek. Az érdemjeleket az egyes személyek a társadalom által nagyra becsült tetteik elismeréseként kapják. Egy ilyen ünnepi pillanatban leggyakrabban azt szoktunk hangsúlyozni, hogy a kitüntetés köszönetet fejez ki sok év kiemelkedő tevékenységéért – fogalmazott Csallóközi Eszter.

A kitüntetés átvétele után Miócs József elmondta, rendkívül meghatódott, amikor tájékoztatták az elismerésről. A folytatásban emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya a kezdetektől figyelemmel kíséri a Paulinum tevékenységét.

– Amikor én születtem, a második világháború időszakában, nagyon nehéz idők voltak. A háborút követő időszakban nevelkedtem, azok szintén rendkívül nehéz évek voltak, hiszen mindentől megfosztottak bennünket. Sokat köszönhetek családomnak, szüleimnek, tanítóimnak és nevelőimnek, akik folyamatosan buzdítottak, ekképpen járulva hozzá szakmai pályafutásom előrehaladásához. A Paulinum Gimnázium is a legnehezebb időszakban nyílt meg, az 1962/63-as iskolaévben. Szinte csodával ér fel, hogy az akkori püspöknek sikerült kieszközölnie egy ilyen intézmény megnyitását. Mindennek ellenére az állam nem támogatta, sőt, fékezte, megfélemlítette mind a diákokat, mind a tanárokat. A kilencvenes évek rendszerváltását követően a magyar kormány is felfigyelt ránk és felkarolta a Paulinumot. Az utóbbi időszakban különösen kiemelkedő volt a támogatás, s ez a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Hajnal Jenő elnöknek is köszönhető. A kilencvenes években elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség értékelte és támogatta tevékenységünket. Kern Imrének, a valamikori szabadkai képviselő-testület végrehajtó bizottsága elnökének köszönhetően a szabadkai önkormányzat szintén támogatni kezdett bennünket. Ha az akkori kormány és az akkori önkormányzat nem áll mellettünk, akkor kérdéses, hogy átéltük volna-e a háborús éveket. A 2000-es kormányváltást követően a tartományi kormány, illetve az oktatási titkárság támogatását is élveztük, illetve élvezzük azóta is – osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel Miócs József.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele