2024. április 25., csütörtök

Argentína nyert, de a lengyelek is továbbmennek

Argentína játéka a Szaúd-Arábia elleni csoportnyitó verség után lassan magára talált, hiszen harmadik mérkőzésükön 2:0-ra legyőzték Lengyelországot, ezzel az első helyen biztosítva be a továbbjutást a C csoportból.
A mérkőzésen végig az argentinok irányítottak, a lengyel kapuban viszont Wojciech Szczęsny remekelt, az első félidőben kilenc lövést is védett. Ebből egyszer büntetőt hárított, amit azt követően ítéltek meg, hogy az egyik beadásnál a labdára repülve kézzel megütötte a fejelni készülő Lionel Messi arcát. Az argentin sztár állt oda a tizenegyeshez, amit középmagasan jobb oldalra lőtt, Szczęsny azonban jobb kezével kiütötte azt.
A második félidőben azonban csak egy perc kellett, hogy megszülessen az argentin gól: a Nahuel Molinától kapott beadást ugyan rosszul találta el Alexis Mac Allister, ami viszont éppen így lett jó, a labda ugyanis a vetődő Szczesny kezét elkerülve a bal oldali kapufára pördült, onnan pedig be a kapuba.
Nem sokkal később Julian Álvarez kétszeresére növelte az előnyt, így Argentína már nyugodt lehetett a továbbjutást illetően, a gólképtelen lengyelek viszont egyre inkább aggódhattak. Mivel a másik meccsen ekkor Mexikó is 2:0-ra állt Szaúd-Arábia ellen, sokáig hajszálon csüngött a lengyelek továbbjutása, hiszen amikor lefújták a mérkőzésüket, úgy állt, hogy teljes pont- és gólazonosság miatt csak a kevesebb sárgalap okán lesznek ők a továbbjutók Mexikó ellenében. A hajrában azonban a szaúdiak a másik meccsen szépítettek, így a lengyelek második helye a tabellán még egyértelműbbé vált.
A nyolcaddöntőben Argentína Ausztráliával, Lengyelország pedig Franciaországgal találkozik majd.
A C csoport végeredménye:
1. Argentína 3 2 0 1 5:2 6
2. Lengyelország 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexikó 3 1 1 1 2:3 4
4. Szaúd-Arábia 3 1 0 2 3:5 3

Nyitókép: Beta/AP