2024. március 29., péntek

Mit hoz a Sasszem Újvidéken?

Arra számítanak, hogy a rendszer beindulásának első napjaiban már több mint ezer bírságot róhatnak ki

A Sasszem rendszere Újvidéken várhatóan 2023 elején megkezdi a működését – közölte a Dnevniknek Zdravko Jelušić, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja.

A parkolást ellenőrző rendszer által észlelt szabálytalanságokat rögzítik, és először az Informatika közvállalatnak, majd a rendőrségnek küldik az adatokat. Később postai úton kézbesítik az esetleges büntetéseket az érintetteknek. Abban az esetben, ha a Sasszem kamerái nem tudják felismerni a szabálytalanságban érintett gépkocsik rendszámtábláját, az illetékesek személyesen lépnek fel.

Létezni fog egy fehér lista is, amelyekre azok a gékocsik kerülhetnek, amelyek esetében nem róható ki büntetés. Ezek a többi között a szolgálatteljesítésben résztvevő rendőrautók, a kommunális szolgálatokhoz, a tűzoltókhoz és a mentőszolgálathoz tarozó gépkocsik.

Egyébként a zöld területen való parkolásért 250.000 dináros büntetés róható ki a jogi személyek esetében, 150.000 a magánterületen történő parkolásért, a magánszemélyek esetében pedig 25.000 dinárt tesznek ki ezek a büntetések.

A Sasszem program keretében 2023-tól kamerákkal felszerelt gépjárművekkel, és automatikus rendszerrel is ellenőrzik a parkolást Újvidéken. A Dacia Sandero típusú gépkocsikért a hozzájuk tartozó felszereléssel összesen 45,9 millió dinárt, azaz autónként mintegy 78.000 eurót fizettek a költségvetésből.

Az illetékesek arra számítanak, hogy a rendszer beindulásának első napjaiban már több mint ezer bírságot róhatnak ki naponta a városban.

A gépkocsikon kívül a rendszerhez tartozik majd 10 elektromos kerékpár is, amelyekkel a sétányokon, a járdákon, és a bicikliutakon ellenőrzik a szabálytalan parkolási eseteket – közli a 021 hírportál.