2024. április 25., csütörtök

Kishegyes község napja

Ünnepi ülést tartott a községi képviselő-testület

Hatvanhárom évvel ezelőtt a község három települése: Kishegyes, Bácsfeketehegy és Szeghegy úgy döntött, hogy önálló községet alapítanak, így jött létre Szerbia egyik legkisebb községe. Szombat délelőtt ünnepi díszülést tartott a kishegyesi községi képviselő-testület a község napja alkalmából. Az ünnepi ülésre számos rangos vendég érkezett, tartományi szintű politikusok, a környező községek képviselői, a történelmi egyházak képviselői és különböző intézmények képviselői. A vendégek között volt többek között dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, köztársasági parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő.

A díszülés keretében felszólalt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, majd bemutatásra került egy rövidfilm, amely a községben történt beruházásokat, fejlesztéseket és egyéb eredményeket ismertette. Az eredmények kapcsán Marko Lazić arról beszélt lapunknak, hogy van mit felmutatnia az önkormányzatnak.

– Kishegyes községben nagy beruházások valósultak meg, és természetesen folytatni fogjuk a munkát. Büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre, és remélem, hogy további beruházások megvalósítása is megkezdődik a község területén. A beruházások közül külön megemlíteném a községi szennyvízhálózat fővezetékének és a tisztítójának építését. Ez a munka a végéhez közeledik, januárban pedig a tartományi kormánynál pályázni fogunk eszközökre a szennyvízhálózat kiépítéséhez. A tervek szerint ezt a beruházást két-három év alatt meg fogjuk valósítani. Véleményem szerint a község fejlődésének ez a projektum lesz az egyik ékköve, ami gyermekeink és a környezet megóvása szempontjából is nagyon jelentős – nyilatkozta a polgármester, majd arról is szólt, hogy ugyancsak tervben van a teljes vízhálózat felújítása a község területén. Ez mintegy 100 kilométer csőrendszert jelent, ami szintén nagy volumenű beruházásnak számít községi szinten. Lazić elmondta, hogy hamarosan befejeződik a kishegyesi színházterem és szövetkezeti otthon teljes felújítása, valamint egy központi tér kialakítása. Ez a beruházás Magyarország kormányának támogatásával valósul meg. Szintén felújítják a szeghegyi kultúrotthont, tartományi eszközöknek köszönhetően. A polgármester megemlítette még, hogy Szeghegy mellett, a Potok völgyben megépült egy mesterséges víztározó tó, amelyet hamarosan vízzel töltenek fel. Ez elsődlegesen öntözési célokat szolgál, de turisztikai jellegű felhasználását is tervezik.

– Azon dolgozunk, hogy befejezzük a folyamatban lévő beruházásokat, és harcolunk, hogy újabbakat indítsunk el – fogalmazott az község napján a polgármester.

Nyitókép: Az ünnepi ülés vendégei (Lakatos János felvétele)