2023. február 1., szerda

Lemondott a Juventus teljes vezérkara

Andrea Agnelli klubelnök javaslatára hétfőn este lemondott a Juventus labdarúgócsapatának teljes vezérkara, beleértve az elsőszámú vezetőt is.

A klub honlapjának tájékoztatásából kiderült, Agnelli mellett többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott, ideiglenesen pedig Maurizio Scanavinót nevezték ki vezérigazgatónak. A közleményben kiemelték, az egyesület kényes időszakot él meg, és egy új összetételű vezető testület hatékonyabban tudja képviselni az érdekeit a folyamatban lévő vizsgálatok során.

A Juventusszal szemben több ügyben zajlanak számviteli, pénzügyi vizsgálatok. A korábban már nyilvánosságra hozott gyanú szerint túlárazottan vásároltak meg játékosokat annak érdekében, hogy azzal papíron növeljék a klub értékét, valamint a futballisták számára olyan kifizetéseket könyveltek el, melyek végül nem jutottak el az érintettekhez.

A spanyol La Liga bejelentette, hogy azonnali intézkedést követel a Juventus ellen a kifizetési manőverek miatt, és szerinte az olasz klub ellen szankciókra van szükség a pénzügyi fair play megsértése miatt.

A klub részvényeinek többségét birtokló holding, az Exor kedden bejelentette Gianluca Ferrero kinevezését az elnöki posztra. Az igazgatótanács további, megüresedett posztjait is hamarosan betöltik, és január 18-ra hívták össze a közgyűlést.

Agnelli 2010 óta vezette a Juventust, amely ebben az időszakban egyik legsikeresebb korszakát élte. A csapat sorozatban kilencszer nyerte meg a bajnoki címet, emellett négyszer végzett elsőként az Olasz Kupában és kétszer játszhatott a Bajnokok Ligája döntőjében. Szeptemberben ugyanakkor 254,4 millió eurós rekordveszteségről számolt be.

Nyitókép: Pixabay