2024. április 23., kedd

Adventi helyesírás

Advent – ádvent. A karácsonyt előkészítő időszak a december 25-e előtti négy vasárnapot és a közéjük eső 18–24 hétköznapot öleli fel. A korábbi helyesírási szabályozás csak az advent írásmódot ismerte el, a 12. kiadás már tartalmazza az ádvent változatot is, így ma mindkét írásmód helyesírási szempontból kifogástalan. Kisbetűvel írandók, akárcsak a többi ünnepnév.

Kisbetűs karácsony, szenteste. Kisbetűvel írjuk az ünnepek, nevezetes napok, időszakok nevét: karácsony, szenteste, karácsony böjtje, karácsonyeste. Egyházi jellegű szövegekben ugyan olykor nagybetűs írásmód is előfordul, ám az Útmutató egyházi kifejezések helyesírásához című kiadvány szintén a kisbetűs írásmódot javasolja az ünnepek nevében.

Mikulás – mikulás. A puttonyos Mikulás esetében az írásmód nagy kezdőbetűs: Mikulás napja, Mikulás-nap, Mikulás-jelmez, Mikulás-futás, Mikulás-ünnepély. Ha a mikulásról mint ünnepnapról, avagy köznevesülésről van szó, akkor a kisbetűs írásmódot alkalmazzuk: mikulásvirág, csokoládémikulás, mikuláscsomag, mikulásra kapott ajándék.

Betlehem – betlehem. Betlehem mint település nagybetűs: ide érkeztek a háromkirályok a betlehemi csillagot követve. A betlehemi istálló makettje, betlehemes játék értelemben kisbetűs: betlehem, betlehemfigura, betlehemjárás, karácsonyi betlehem