2024. április 25., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Hagyományos ételek a terítéken

Gyuris Karolinával a dél-bánáti konyha különleges, ízgazdag és egyedülálló világát fedezhetjük fel

Gyuris Karolina, a Pannon Televízió székelykevei tudósítója minden szerdán finomabbnál finomabb ételeket készít társával, a szintén székelykevei Bíró Terézzel, azaz Teri nénivel. A Dél-Bánát ízei című gasztronómiai magazinműsorban kizárólag hagyományos székely recepteket mutatnak be, annak érdekében, hogy népszerűsítsék az egyszerű ételeket, illetve, hogy őseik receptjét megóvják a feledés homályától. Karolina, a gasztroműsor vezetője, lelkesedéssel mesélt nekünk az ételekről, valamint a forgatás kulisszatitkaiba is beavatott bennünket.

– A gasztroműsort megelőzően a Közügyekben főztünk Teri nénivel, de ezek csak ilyen 5-6 perces felvételek voltak. Utána megkérdezték, hogy szeretnék-e saját főzőműsort, amelybe természetesen rögtön beleegyeztem, így tavaly novemberben belevágtunk az első rész forgatásába. Akkor 15, hozzávetőlegesen negyedórás adást forgattunk le, amelyek szerdánként kerültek adásba. Mivel a műsor nagy sikernek örvendett, ezért az idén ősszel nekifogtunk a folytatásnak. A második rész is 15 adást tartalmaz majd.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Teri nénivel hagyományos székelykevei ételeket készítünk. Az első részben például egytálételeket, süteményeket, székelykáposztát, nokedlis-kolbászos krumplipaprikást, cókmóklevest csináltunk, de a hagyományos disznótoros reggelit is bemutattuk a nézőknek. A sütemények közül pedig volt túrós rétes, meggyes baklava és vaníliás-kakaós fonott kalács. A második részben szintén lesznek egytálételek és sütemények is. Borsópaprikást, húsos rakott tököt, mákos, diós és kakaós kalácsot készítünk, valamint bemutatjuk a habos meggyes kalács receptjét is, ami szinte mindenkinek a kedvence. Emellett tematikus adások is vannak, húsvét előtt húsvéti menü készül, karácsony előtt böjtös ételeket és karácsonyi menüt is készítünk, de például a Márton-napi libasült receptjét is megmutattuk.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az első elképzelésünk az volt, hogy olyan hagyományos ételeket mutassunk be, amelyek egyszerű alapanyagokból készülnek. Az alapanyagot igyekszünk helyi termelőktől beszerezni. Szeretek például a piacon vásárolni, ahol tudom, minden friss. Házi csirkét, házi tojást használunk. Figyelünk arra, hogy minden házi legyen. Amikor tésztás ételeket készítünk, akkor nem bolti tésztát vásárolunk, hanem Teri néni frissen készíti el azt.

Mitől különlegesek a dél-bánáti ételek? Van-e valamilyen egyedisége a fogásoknak?

– Több mint 130 évvel ezelőtt a legdélebbi magyar településre, Székelykevére letelepedtek a csángók, a palócok és a paltyánok, akik szegény paraszti népek voltak. Az asszonyok egytálételeket, kanalas ételeket készítettek, hogy az egész családnak jusson, és mindenki jól lakjon. A palócok például a káposztából kizárólag paprikást készítettek, míg a csángók inkább levest. Később a vegyes házasságok révén keveredtek ezek a szokások és az ízek, így alakultak ki a mai székelykevei különleges ízű ételek. A székelykáposzta például hagyományos étellé vált, ami nélkül nem múlhat el egy konyhanaprendezvény vagy akármilyen más rendezvény sem. A csirkemártás máléval szintén egy nagyon hagyományos székely eredetű étel, amit csak itt készítenek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A faluból az elmúlt években rengetegen kivándoroltak a világ minden tájára, ahol még a mai napig is elkészítik ezeket az ételeket, átadják generációkról generációkra, ennek köszönhetően sikerül megőrizniük őseink hagyományait. Azáltal, hogy elkészítjük ezeket a felvételeket, mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy fennmaradjanak ezek a receptek, és továbbéljenek valamilyen szinten. Az adások felkerülnek a YouTube-ra is, ezáltal a fiatalabb korosztályhoz is könnyebben eljut, ők már nem igazán néznek televíziót.

Többször említetted, hogy egyszerű és gyors ételek elkészítési módját mutatjátok be, a forgatás is ilyen egyszerű és gyors?

– A felkészülés és a forgatás elég sok időt vesz igénybe. Először be kell szerezni a hozzávalókat, majd maga a forgatás néha 4-5 órát is eltart. A felvételek az én konyhámban készülnek. Három kamerával felvételeztünk, ezért nemcsak a folyamatokat lehet látni, hanem a részleteket és a végterméket is megmutatjuk, amit meg is kóstolunk. Én ezt hobbiból csinálom. Iskolában tanítok, és emellett kezdtem bele a televíziós munkába, igazából hobbiból. Aznap, amikor felvesszük az adást, kimarad az ebéd. Általában úgy van, hogy két órakor hazajövök az iskolából, és fél három körül már jön a kamerás. Gyorsan elkészülünk, és estig forgatunk. Nincs is időm enni, így amikor befejeztük, akkor körbeüljük az asztalt, és jóízűen falatozgatunk a frissen elkészült ételből.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Nagyon jó csapatot alkottok Teri nénivel, látszik az összhang közöttetek, régóta ismeritek egymást?

– Akkor ismerkedtem meg vele, amikor Székelykevére költöztem. Nagyon aranyos háziasszony. Kedves, talpraesett, otthonosan mozog a konyhában, imád főzni, és nagyon jó recepteket tud. Könnyű vele együtt dolgozni. Nagyon sok konyhai praktikát már elsajátítottam tőle. Jó csapatot alkatunk, mert mindketten élvezzük a főzést, szeretünk tenni-venni a konyhában. Teri néni eleinte nem szeretett kamera előtt szerepelni, de már megszokta, és gond nélkül beszél a kamera előtt. Ha a műsornak lesz folytatása, akkor mi nagyon szívesen közreműködünk majd a továbbiakban is, hiszen az a célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a hagyományos ízeket. Arra törekszünk, hogy a nézők kedvet kapjanak ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez. Úgy érzem, nagyon jó úton haladunk, mivel rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Volt, aki lefotózta, és elküldte nekem az elkészült ételeket, és ez nagyon jó érzéssel töltött el.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Nyitókép: Ótos András felvétele