2024. március 29., péntek

Egy Piroska, egy farkas és sok-sok könyv

Bemutatót tartott a szabadkai Gyermekszínház

Új magyar nyelvű előadást készített a szabadkai Gyermekszínház. A bemutatóra tegnap került sor. Charles Perrault meséje nyomán az Egy egészen egyszerű Piroskáról című előadást Bonyo Lungov rendezte és Konsztantin Karakosztov alkalmazta színpadra. A bolgár alkotók nem először dolgoznak Szabadkán, legutóbb A színháznak szeretettel című zenés, kaleidoszkópszerű látványvilágú produkciót rendezték a Gyermekszínházban.
Az új produkció is zenés, bábos, játékos, lendületes energiájú, tele fordulatokkal és élvezhető bárki számára. Az előadás Piroskája egyáltalán nem egyszerű és nem is csendes. Nem retten meg a farkastól sem. A farkas pedig azt akarja, hogy ez a mese ne Piroskáról, hanem róla szóljon. Valójában pedig a történet főszereplői a könyvek, hiszen az előadásnak fontos üzenete az olvasásra való buzdítás, hogy a gyerekek megszeressék a könyveket.
A bemutatón Bonyo Lungov és Konsztantin Karakosztov is jelen volt:
– Az előadás készítésének kiindulópontja számunkra az volt, hogy úgy gondoljuk, a gyerekek nem olvasnak eleget. Nem olvasnak könyveket. A telefonokat, a számítógépet bújják és főleg csak játszanak. Márpedig szerintünk nagyon fontos az olvasás, hogy a gyerekek szeressék a könyveket. Szerintünk ez a mese a kisebbeknek is szól, akik még nem tudnak olvasni, pont azért, hogy nagyobb kedvvel tanuljanak meg. Az olvasás azért is fontos, mert általa a képzelet mind jobban és jobban fejlődik. Ezt szerettük volna játékosan bemutatni, sok zenével és varázslattal. A bemutatón azt láttuk a gyerekeken, akik mellettünk ültek, hogy nagyon jól szórakoznak és ez nekünk nagyon jólesett. Szeretünk itt dolgozni Szabadkán, egy kiváló társulatról van szó, ezúttal egy hallgatóval is dolgoztunk és úgy látjuk, fényes jövő áll előtte – hallottuk az alkotóktól.

Lukács Melinda

Jelenet az Egy egészen egyszerű Piroskáról című előadásból (Fotó: Lukács Melinda)

A produkció zeneszerzője Georgi Kraszimirov Geraszim, a díszletet és a bábokat Hannah Schwartz és Evgeniya Lacheva tervezték, ezek kidolgozása a szabadkai Gyermekszínházban történt, a műhelymunkákat Rade Reković vezette.
Az Egy egészen egyszerű Piroskáról című előadás tulajdonképpen egy duó, azaz ketten játsszák, a színészek azonban váltakoznak. A szereplők Gál Elvira vagy Fridrik Gertrúd, valamint Kőműves Csaba Bence vagy Greguss Zalán. A bemutatón Gál Elvirát és Kőműves Csaba Bencét láthattuk.
– Nem könnyű játszani ezt az előadást, mert mindvégig a színpadon vagyunk és sokat szaladgálunk le-föl, ezért az energiánkat is okosan kell beosztani. Ez a Piroska-mese tulajdonképpen ugyanaz, mint a már jól ismert, épp csak a szereplők kicsit másmilyenek. Piroska egyáltalán nem félénk, inkább rámenős, a farkas pedig azt képzeli magáról, hogy ő jó és ő a sztár. Emiatt keletkeznek a kis konfliktusok és emiatt vicces ez az előadás. Nagyon fontosnak tartom az előadás üzenetét, hiszen a telefonok, az internet nemcsak a könyvek, hanem a színházak ellenfelei is. Ezért is örülök, hogy egy ilyen produkció készülhetett, amelyben a könyvek, a könyvtárak jelentőségét hangsúlyozzuk – emelte ki Gál Elvira.
Kőműves Csaba Bence, az újvidéki színiakadémia végzőse, tulajdonképpen beugróként lett szereplő, miután sérülés történt, és szinte csak két hete volt felkészülni a szerepre:
– A váltás egyik napról a másikra történt. Egyik nap felkértek a szerepre, másnap már jöttem is próbálni. Ez végül is nem okozott gondot, hiszen olyan rendezőről van szó, akivel jól lehet dolgozni, pontosan tudja mi a teendő, milyen instrukciókat adjon. A szabadkai Gyermekszínházban való munka nem teljesen új a számomra, az osztálytársaimmal a Ludas Matyiban is játszottunk, de ez most annyiban más, hogy itt bábozunk is, és csak ketten vagyunk a színpadon. Ez is újdonság számomra – mondta a lapunknak Kőműves Csaba Bence.
Az előadást a magyar kormány támogatta.

Nyitókép: Lukács Melinda