2024. április 24., szerda

Találkozás a könyvvel, a szerzővel

Irodalmi estet tartottak Muzslyán

Vajdasági írók, költők olvastak fel részleteket műveikből a Muzslyán szombaton megtartott irodalmi esten, amelyet a helybeli Sziveri János Művészeti Színpad és a zentai zEtna kiadó közösen szervezett meg. Az est ismételten megmutatta az ilyen találkozások fontosságát.
Mint elhangzott, Vajdaság néhány pontján léteznek kis kiadók, irodalmi tömörülések, melyeknek a könyvkiadás a fő tevékenységük vagy a melléktevékenységük. Ezek az irodalmi közösségek maguk köré tömörítik az írókat vagy a környékbeli tehetséges irodalomkedvelőket.
– Sinkovics Péter verseket olvasott föl, később beszélt a készülő regényéről, aztán Szögi Csaba egy részt olvasott föl, szintén egy készülő regényéből. Hernyák Zsóka és Döme Szabolcs nem új kötettel jelentkeztek itt most, illetve voltak jelen nálunk, habár ez a két kötet számunkra új, hiszen most láttuk őket először és először hallottunk belőlük részleteket, nyilatkozta az irodalmi est után Kovács Jolánka, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke, aki maga is felolvasott munkájából.
A Sziveri János Művészeti Színpad és a zEtna együttműködésének már két évtizedes hagyománya van.
– Ez olyan szempontból is fontos, hogy különböző helyek, kisebb helyek, a periférián elhelyezkedő helyek együttműködéséből születtet valami, olyasmi, ami rajtunk túl mutat. És a hagyomány szerint maradtunk most is annál a megoldásnál, hogy friss szövegekkel érkezünk. Legyenek azok akár folyóirat-szövegek vagy pedig a friss könyvekből felolvasott szövegek, mondta Beszédes István költő, a zEtna vezetője.
Sinkovics Péter egy újabb regényen dolgozik, amely az eddig megjelent három regényétől eltérően nem a jelenben, hanem a középkorban játszódik.

Kecskés István

Fontosak az ilyen találkozások (Fotó: Kecskés István)

– Szerintem ezek a találkozások azért fontosak, mert a könyvkiadásunk nagyjából rendezett, de a könyvellátás teljesen rendezetlen. És ilyen szinten ezek kivételes alkalmak arra, hogy a leendő olvasók ne csak a könyvvel, hanem a szerzőkkel is találkozzanak. Én azt hiszem, hogy ez a muzslyai találkozó is ilyen céllal is megfelelt a rendeltetésének és jól sikerült, nyilatkozta lapunk egykori újságírója.
A muzslyai Petőfi Sándor MME székházában megtartott irodalmi est a résztvevők és a közönség kötetlen beszélgetésével zárult.

Nyitókép: Kecskés István