2024. április 25., csütörtök

Közel a zenéhez, közelebb egymáshoz

Négynapos kamarazenei fesztivál volt Újvidéken

Stefan Milenković világhírű hegedűművész 14 országból érkezett zenésztársaival hozta közelebb a kamarazene szépségét az újvidéki közönséghez, négy napon keresztül, november 23-a és 26-a között a Városi Hangversenyteremben. A fesztivál – amely a mai kamarazene legismertebb művészeit egyesítette – a meghitt és közvetlen zenei kreativitás, a zene különleges energiájának megélése, az egymás közötti kommunikáció és az előadókkal való találkozás céljából jött létre.

– Nagyon örülünk, hogy megvalósulhatott ez a fesztivál. Úgy gondolom, hogy a kamarazene, de lényegében minden más zene, sőt minden karrier alapja az egymás közötti szoros kapcsolat, a Blisko! pedig pont erről szól. Ahhoz, hogy a színpadon tudjunk állni, és színvonalas előadást biztosíthassunk, elengedhetetlen a kollégák közötti kommunikáció és a bizalmi kapcsolat. Ami külön öröm számomra, hogy ez a fesztivál nemcsak a zenéről szól, hanem a közös próbákról, a beszélgetésekről, akár egy együtt elköltött ebédről is szól. Mindez életre szóló barátságokat hozhat létre – mondta Milenković.

Stefan Milenković (Fotó: Albert Éva)

Stefan Milenković (Fotó: Albert Éva)

A közönség a klasszikus kamarazenei repertoár legszebb és zeneileg legnagyobb kihívást jelentő műveit hallhatta. A művészek különböző karakterű darabokat adtak elő, számos formációban. Az első napon Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart és Dohnányi Ernő legismertebb szerzeményeit hallhatta a közönség, vonós és fúvós hangszereken. A második koncerten csak vonósok léptek fel. Mozart darabjain kívül, Georg Philipp Telemann és Feliks Mendelson szerzeményeit szólaltatták meg. Előadásukat vastaps kísérte, majd „közönségszavazás" arról, hogy melyik darabot szeretnék ismét meghallgatni. A harmadik nap hasonlóan sikeres volt, egy különös összetételű trió fellépésével kezdődött, Johannes Brahms, ismert német zeneszerző zongorára, hegedűre és kürtre írt darabját adták elő. Ezután pedig egy szextett állt színpadra Krzysztof Eugeniusz Penderecki darabjával.

Az utolsó napra két koncertet is szerveztek. Az elsőn Marko Hatlak, elismert harmonikaművész csatlakozott Stefan Milenkovićhoz, Astor Piazzola,Johann Sebastian Bach és Ludwig van Beethoven műveit adták elő. Az esti zárókoncerten többek között Giuseppe Albanese, neves olasz zongorista lépett színpadra, szólóban és kamara összetételben is, majd Brahms kvintettjét hallhatta a közönség.

Albert Éva

Ismert zenészek és fiatal tehetségek léptek fel a fesztiválon (Fotó: Albert Éva)

Az ismert zenészekhez fiatal tehetségek is társultak, mivel a fesztivál egyik fontos eleme, hogy a fiatal művészek platformjává is váljon.

– A cél az, hogy támogassuk a fiatal zenészeinket, hogy lehetőséget adjunk nekik a fellépéshez. Ez nekünk is plusz energiát ad – hangsúlyozta Stefan Milenković.

Nyitókép: Albert Éva