2024. április 18., csütörtök

Ki miből kisérettségizik?

Csütörtöktől nyilatkoznak a nyolcadikosok a záróvizsga harmadik tesztjével kapcsolatban

Azok a tanulók, akik júniusban fejezik be a nyolcadik osztályt, a záróvizsgán már nem a kombinált tesztet töltik ki, hanem az öt felkínált tantárgy – történelem, földrajz, fizika, kémia, biológia – közül egy választott tárgyból kell számot adni tudásukról. E tantárgy kiválasztását december 1-e és 30-a között tehetik meg írásos formában az iskolában vagy pedig a Moja srednja škola (https://mojasrednjaskola.gov.rs/) honlapon. Ha a tanuló időközben meggondolja magát és mégsem az adott tárgyból szeretne érettségizni, akkor döntését megváltoztathatja és ezt jelezheti 2023. február 1-jéig az iskolájában.

A kisérettségi feltételeinek változásával a három teszt pontozása is változott. Az anyanyelvi és matematikateszten legtöbb 14-14 pontot érhet el a diák, a választott tantárgyból pedig maximum 12 pontot.

Az oktatási minisztérium illetékesei korábban azt nyilatkozták, a harmadik teszt koncepciójának megváltoztatásával a tanulók motiváltabbak lesznek, mert az általuk választott tantárgyból adhatnak számot a tudásukról.

Egyébként, a jelenlegi nyolcadikosok az elmúlt tanév végén hetedikesként próba-kisérettségit tettek, és akkor már az öt felkínált tantárgy valamelyikéből vizsgáztak. Akkor a legtöbben a biológiát választották, a kémia a második volt a népszerűségi listán, a földrajz a harmadik helyen, a történelem és a fizika pedig holtversenyben a képzeletbeli negyedik-ötödik helyen végzett.