2024. április 20., szombat

Stop az iskolai agressziónak

Megalakult az erőszak megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó munkacsoport

Alakuló ülését tartotta tegnap a Branko Ružić oktatásügyi miniszter kezdeményezésére megalakult, az oktatási rendszerben előforduló erőszak megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó munkacsoport. A szakembergárda feladata, hogy elemezze a már meglévő jogszabályokat, valamint javaslatokat tegyen ezen szabályozások módosítására.
Bár az első ülésen különféle javaslatok hangzottak el, arra a következtetésre jutottak, hogy a következő időszakban minden lehetőséget megfontolnak az iskolai erőszak megelőzésére vonatkozóan, illetve a jogszabályok, a szankciók, és a különböző intézkedések alkalmazásával kapcsolatban.
Az oktatási miniszter elmondta, a szakembereknek december 20-áig lesz ideje felderíteni az eddigi gyakorlat hiányosságait, és módosítási javaslatokat tenni azzal a céllal, hogy javítsa a diákok és a pedagógusok erőszakkal szembeni védelmét.

Ružić hangsúlyozta, ideális megoldás nincs, de törekszenek olyat találni, amivel csökkenthetik az erőszakot.
Hozzátette, a megelőzést mindenképpen erősíteni fogják, a büntetések szigorítását még megfontolják. Azért alakították a munkacsoportot, hogy áttekintsék, szükséges-e valamelyik szegmensben a szankciók szigorítása a meglévő jogszabályi keretekhez képest.
A munkacsoport az oktatási minisztérium képviselőin kívül a családgondozói, a rendőrségi, az igazságügyi, az államigazgatási és az önkormányzati tárcák képviselőiből, a reprezentatív oktatási szakszervezetek képviselőiből, iskolaigazgatókból, pszichológusokból, pedagógusokból, valamint biztonsági szakértőkből áll.