2023. február 9., csütörtök

Kissé javult a gazdasági hangulat

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értékelése alapján. A mutató a javulás ellenére is kétéves mélypont közelében van.

Az euróövezet gazdasági hangulatmutatója (Economic Sentiment Indicator, ESI) az októberi 92,7 ponthoz képest 1,0 ponttal 93,7 pontra emelkedett novemberben, nagyobb mértékben a 93,5 pontos piaci konszenzusnál.

A mutató nyolc egymást követő havi csökkenés után az első alkalommal emelkedett. Az évet 113 ponton kezdte az index, majd februárban 114 pontra emelkedett, és onnantól kezdve hónapról hónapra folyamatosan csökkent. A novemberi érték kétéves mélypont közelében van.

Az EU-ban az ESI szintén 1,0 ponttal emelkedett az októberihez képest novemberben 92,2 pontra.

A felmérés szerint a gazdasági szereplőket elsősorban a növekvő hitelfelvételi költségek, a makacsul magas infláció és a jövő évi gazdasági recesszió kilátásai aggasztják, de nyomasztólag hat a téli hónapokban várhatóan elmélyülő energiaválság is. A feldolgozóipari ágazatokban romlott a hangulat, a mutatószám mínusz 2,0 pontra csökkent az októberi mínusz 1,2 pontról, az építőiparban pedig 2,6-ról 2,3 pontra esett.

Javult a hangulat a szolgáltatóipari ágazatokban, a munkaerőpiaci kilátások megítélésében, valamint általában a fogyasztói hangulat is kevésbé pesszimista.

A szolgáltatóipari mutatószám 2,3 pontra javult 2,1 pontról, a fogyasztói hangulatindex pedig mínusz 23,9 pontra mínusz 27,5 pontról. Javultak a foglalkoztatási mutatószámok is, 1,4 ponttal 106,3 pontra az EU-ban és 2,0 ponttal 107,4 pontra.