2024. április 20., szombat

Szerbia és az EU együttműködésének jó példája

Az élelmiszer-biztonságért garanciát vállaló nemzeti referencialaboratórium felszerelésébe eddig 9,7 millió eurót ruháztak be uniós alapokból

Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter tegnap Emanuel Giofre-nek, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetőjének társaságában látogatást tett Nemzeti Referencialaboratóriumok Igazgatóságánál, melybe az előző időszakban 9,7 millió eurót fektettek az EU-alapok pénzeszközeiből – közölte az agrártárca.

Tanasković kiemelte, hogy ez a létesítmény is jó példája az EU-küldöttség és a mezőgazdasági minisztérium sokéves, sikeres együttműködésének. Köszönetet mondott azokért a támogatásokért, melyeket az EU az IPA-alapokból és más forrásokból nyújtott Szerbiának. Ezekből az eszközökből Szerbiában eddig 74, élelmiszer-biztonsághoz köthető projektumot valósítottak meg, összesen 8,5 millió euró értékben. Közölte, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások legösszetettebb, 12. fejezetének keretében elsősorban a hazai törvényeknek az uniós előírásokkal való összehangolásán dolgoznak, közben pedig – ugyancsak az EU elvárásainak megfelelően – elvégezték az élelmiszeripari, valamint az állati eredetű melléktermékek kezelésével foglalkozó létesítmények osztályozását. Elkészült a nemzeti mezőgazdaság-fejlesztési stratégia második tervezete is a cselekvési tervvel együtt, amit az Európai Bizottság kielégítőnek értékelt – mondta az agrárminiszter. Közölte még, hogy az EU Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere, ugyanis élelmiszeripari és mezőgazdasági exporttermékeinek 55 százaléka irányul az uniós piacra. Tanja Miščević integrációügyi tárcavezető reményét fejezte ki, hogy Szerbia és az EU a következő időszakban tovább fejleszti kereskedelmi kapcsolatait, és hogy a kivitelben ehhez nagyban hozzájárul az élelmiszer-biztonságért garanciát vállaló nemzeti referencialaboratórium is.

Giofre azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-kivitelben Szerbia többlete 2021-ben elérte történelmi maximumát, értéke 688 millió euró volt, és ez az irányzat az idén is folytatódott.

– Szerbiának jelentős haszna van az EU-val megvalósított élelmiszer-kereskedelemből, az uniós támogatások legnagyobb része pedig éppen az agrárszektorba irányul. Az Ipard 2 program keretében az EU már 175 millió eurót bocsátott Szerbia rendelkezésére az előcsatlakozási alapokból – mondta Giofre. Megjegyezte, a Nemzeti Referencialaboratórium, melynek építéséhez és felszereléséhez az EU is hozzájárult, fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány idején is, amikor a tesztelési eljárásokban segítkezett.