2024. március 28., csütörtök

Szerbia kész megszervezni az EXPO 2027-et

Párizsban, a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) éves közgyűlésén mutatták be hétfőn Belgrád jelöltségét az EXPO 2027 megrendezésére. Szerbiát Ana Brnabić kormányfő, Siniša Mali pénzügyminiszter, Zoran Gajić sportminiszter és Marko Stojčić, Belgrád város főépítésze, továbbá jeles művészek, Stefan Milenković hegedűművész és Miki Manojlović színművész képviselte, Novak Ðoković teniszező pedig videókapcsolat útján vett részt az eseményen.

A prezentáció után médianyilatkozatában Siniša Mali elmondta, hogy a tervek szerint az EXPO 2027 idejére Belgrádban elkészül a Nemzeti Stadion, valamint egy új vásári komplexum is épül, ezekre már biztosították az anyagiakat, noha még nem tudni, hogy végül ki szerzi meg a világkiállítás rendezési jogát.

Pariz, 28.11.2022. - Premijerka Srbije Ana Brnabic govorila je na svecanom prijemu povodom kandidature Srbije za organizaciju svetske izlozbe "Ekspo 2027", veceras u Muzeju umetnosti i zanat

Párizsban a Nemzetközi Kiállítási Iroda közgyűlésén Ana Brnabić kormányfő mutatta be Belgrád jelöltségét (Fotó: Beta)

– Szerbia az el nem kötelezett országok belgrádi csúcsértekezletén már bebizonyította, hogy jó házigazdája lehet a világ sok országából érkező küldöttségeknek. Tekintettel a gazdasági reformokra és az utóbbi tíz évben elért eredményeinkre, számunkra az EXPO 2027 kivételesen fontos esemény. Ha megszereznénk a rendezési jogot, több mint 150 ország képviselőit, és látogatók millióit fogadnánk. Szerbia domináns gazdaságként jeleskedik a térségben, és rangos helyezést ért el az innovációk terén is. Ma az országban 200 kilométeres óránkénti sebességgel is száguldanak vonatok, az év végéig felépül Európa e részének legmagasabb toronyháza a Belgrád Vízivárosban, ezenkívül tíz autópálya és számos gyorsforgalmi út építése folyik. Az EXPO 2027 megkoronázná mindazt, amin az utóbbi évtizedben dolgoztunk – mondta Mali.

Szerbia Argentinával, Spanyolországgal, az Egyesült Államokkal és Thaifölddel van versenyben a világkiállítás szervezési jogáért. A mostani bemutatkozás után egészen 2023 júniusáig, a nyertes ország kihirdetéséig tarthat a lobbizás. Mali elmondta, hogy a BIE-közgyűlésen különösen Szerbia kiegyensúlyozott külpolitikáját, nyitottságát emelték ki, melynek köszönhetően „jó kapcsolatokat ápol a Kelettel és a Nyugattal egyaránt, és ez nem változik”. Igaz, egyelőre csak 50 százalékos az esélyünk, mondta, mégis derűlátó az EXPO Belgrádba jövetelét illetően, mert ez nemcsak Szerbiának, hanem az egész régiónak fejlődési esélyt jelenthet.

A Nemzetközi Kiállítási Iroda júniusi ülésezésén lezajlott sikeres promóció után ez volt Belgrád jelöltségének második bemutatója. Az EXPO 2027 házigazdáját jövő év júniusában 170 ország képviselői titkos szavazással választják meg.

Nyitókép: Pariz, 28.11.2022. - Premijerka Srbije Ana Brnabic govorila je na svecanom prijemu povodom kandidature Srbije za organizaciju svetske izlozbe "Ekspo 2027", veceras u Muzeju umetnosti i zanat