2024. április 19., péntek

Forgalomkorlátozás a Szabadság hídon

A karbantartási munkálatok eleinte csak a járdákat érintik

A Városi Telekrendezési és Beruházási Igazgatóság felügyelői folyamatosan ellenőrzik a város hidainak állapotát. Átvizsgálták a Szabadság híd konstrukcióját is, megállapították, hogy az építmény szerkezeti szempontokat tekintve kiváló és stabil. Ettől függetlenül azonban a híd minden egyes részének műszakilag kifogástalan állapotban kell lennie, úgyhogy karbantartási aktivitásokat rendeltek el, hétfőn járdafelület-javítási munkálatok kezdődtek. Az autóvezetőket fokozott óvatosságra szólították fel.

Hétfőn a Kamenica felé vezető irányban, tehát a híd jobb felén, a csigafeljárótól az alagútig húzódó szakaszt zárták le. A munkálatok ideje alatt lezárják a megállósávot is az úttesten, az alagút előtti részen. Ez a fajta forgalomkorlátozás azért lehet különösen veszélyes, mert a hídon gyakran autóúthoz illő sebességgel száguldanak az autósok, megfeledkezve arról, hogy ez az útszakasz továbbra is a városi, lakott terület részét képezi, és hogy a sebességet ehhez mérten kellene korlátozniuk.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az utóbbi három évben számos javítást elvégeztek már ezen a hídon, tegnap a munkálatok harmadik szakasza kezdődött meg, értékük eléri a 35,9 millió dinárt. A nagyjavítás elvégezésének határidejét 299 napban határozták meg.

 A terv szerint tehát felújítják a feljárókat a híd kamenicai oldalán, valamint a járdákat is a lejáróktól kezdve az alagútig a hídtest mindkét oldalán. A munkálatok során ugyanakkor eltávolítják a füvet és az aljnövényzetet a híd középső részéről, az útsávok közül, az alagutak mellett és a kamenicai oldalon lévő lejárók mentén is. Emellett a hidat tartó kábeleket is visszaállítják az eredeti pozíciójukba. A Szabadság híd újvidéki oldalán elvégzik a fő tartóoszlop belső részének rozsdavédelmét, valamint a meglévő hőtágulási résekből eltávolítják a tömítéseket, helyükre újakat tesznek.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

VÉGÉHEZ KÖZELEDIK AZ ASZFALTOZÁS

Az idei évre előirányzott, útkarbantartási munkálatcsomag a végéhez közelednek, és december első felében már be is fejeződnek. A Futaki úton szombaton helyreállt a közlekedés, tegnap pedig elvégezték a buszmegállók kijelölését a Hajduk Veljko utca és az Európa sugárút közötti szakaszon. A Petőfi Sándor utcában is zavartalan a gépjármű-közlekedés, itt elvégezték a teljes, két kilométeres szakasz felújítását. Már csak a vízszintes közlekedési jelzések kijelölése és az iskolánál a fekvőrendőrök elhelyezése maradt hátra, de ez miatt már nem lesz forgalomkorlátozás. A Radomir Raša Radujkov utcában az Európa sugárúttól a Slobodan Jovanović sugárút felé vezető útszakaszon is befejeződtek az aszfaltozási munkálatok. Ma felfestik a jelzéseket és helyreállítják a forgalmat. Tegnap a Tone Hadžić utcában is megkezdődött az útjavítás, a terv szerint szombatig befejeződik. Tegnap estig leaszfaltozták a kamenicai Dr. Goldman utat is, az Újvidéki utca és a körforgalom közti szakaszon. A közlekedési jelzéseket a forgalom mellett fogják kifesteni, ezért a vezetőket fokozott figyelemre intik. A Marko Orešković utcában az aszfaltozás holnap fejeződik be, míg csütörtökön felfestik a közlekedési jelzéseket és megnyitják az utat a forgalom előtt.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele