2024. április 25., csütörtök

Vers és küzdelem

Befejeződött a Dudás Kálmán-találkozó Bácsfeketehegyen

Vasárnap ért véget a XXVI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen. A színházterem és a kultúrotthon két napra megtelt szavalni vágyó gyerekekkel, fiatalokkal. Az idei évben rekord számú fellépőt vonzott az esemény, szám szerint mintegy 88-an álltak színpadra, hogy megküzdjenek az első helyekért. Az eseményt ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, valamint a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és számos vajdasági magyar magánvállalkozó támogatta. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke elmondta lapunknak, hogy az idei évben nagy küzdelem folyt a nemzetközinek számító mezőnyben.

– Nagyon sok támogatónk volt, akiktől könyveket kaptunk a díjazottak számára, Magyarországról hoztak könyveket és vásárlási utalványokat. Ezek mind gazdára találtak, akárcsak a két fődíj. A Dudás Kálmán-plakettet, amelyet az általános iskolások legjobbja kaphat meg, az idén az újvidéki Bába Kristóf érdemelte ki.
A Dudás Kálmán-díjat viszont rendhagyó módon ketten kaphatták meg, Borbély Mihály Magyarországról és Brasnyó Albert Szenttamásról – emelte ki Hajvert Ákos.
A XXVI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón a következő eredmények születtek: 3-4. osztályos kategóriában Farkas Franciska lett a harmadik, Vortity Anasztázia a második és Zakinszky Emina az első. Az 5-6. osztályosoknál Majoros Noel és Szőke Réka osztoztak a harmadik helyen, Hajvert Zalán lett a második és Szabó Vilmos az első. A 7-8. osztályosoknál Hugyik Sára és Baranyi Máté osztoztak a harmadik helyen, a második helyen Nikolić Dávid végzett és Bába Kristóf lett az első. A középiskolás kategóriában Sziveri Emese lett a harmadik, Vajda Noa Pálma a második és Lengyel Emma az első. A felnőtteknél Kerekes Zalán végzett a harmadik helyen, Horváth Mihály másodikon, az első helyen pedig Borbély Mihály és Brasnyó Albert osztozott.