2024. március 29., péntek

Követnünk kell a norvég példát

Szerbia mindenekelőtt a zöldenergia előállítása és az energiaforrások diverzifikálása terén számít Oslo segítségére

Norvégia nemcsak a tapasztalatcsere terén volt mindig kész segíteni Szerbia európai uniós közeledésének útját, hanem szakértői és anyagi támogatással is, s ennek köszönhetően sikeresebbek lehettek a szerbiai reformfolyamatok – értékelte tegnap kétnapos norvégiai látogatásának első találkozói után Aleksandar Vučić szerb államfő, akit először Masud Gharahkhani, a norvég parlament elnöke, majd Jonas Gahr Støre miniszterelnök fogadott Oslóban. Új fejezet nyílik a Szerb Köztársaság és a Norvég Királyság kapcsolatában – jegyezte meg az államfő.

ELMÉLYÍTENI A PÁRBESZÉDET

A norvég kormányfővel megtartott munkaebédet követően a szerb elnök abbéli véleményének adott hangot, hogy kitűnő, baráti hangulatú megbeszélést folytattak, mely során előtérbe kerültek az energetikát érintő kérdések. Aleksandar Vučić nyilatkozatában rámutatott arra, hogy természetesen megvitattak a két ország kapcsolatai szempontjából fontosnak számító minden kérdést, így a gazdasági együttműködés elmélyítésének lehetőségeit és az infrastrukturális fejlődésben, beruházások terén mutatkozó esélyeket is latolgatták. Úgy fogalmazott, a találkozónak köszönhetően az eddiginél világosabbá vált, hogy Szerbia és Norvégia partnerállamoknak számítanak, amelyeket azonban nem kizárólag a közös érdekek kapcsolnak össze, hanem a történelmi barátság is, melyet meglehetősen nehéz időkben alakítottak ki egymással. Vučić és Støre egyetértett abban, mindent meg kell tenni a politikai párbeszéd folytatása érdekében a két állam között, ami lehetővé teszi majd a mainál is sokkal sokrétűbb kooperációt, a bilaterális kapcsolatok kialakítását.

TÖBB BERUHÁZÁS KELL

Norvégiai útja során a szerb köztársasági elnök I. Harald Halfdansson norvég királlyal és Haakon királyi herceggel is tárgyalt, majd megkoszorúzta a második világháborúban elesett jugoszlávoknak emelt emlékművet – számolt be a közszolgálati média. Hivatali útjának első napját az oslói szerb nagykövetségen tett látogatással, majd a norvég üzletemberekkel közösen megtartott munkavacsorával zárta Aleksandar Vučić.

Két héttel ezelőtt Norvégiával és a nyugat-balkáni országokkal közösen konferenciát tartottak Belgrádban a megújuló energiaforrásokba való befektetés lehetőségeiről. Vučić korábban bejelentette, hogy Szerbiának reformokat kell végrehajtania az energiaszektorban, és diverzifikálnia kell a gáz- és olajellátási forrásokat, valamint növelnie a megújuló energiaforrásokba való befektetéseket. Hozzátette, hogy Norvégia, amely az egyik vezető szerepet tölti be ezen a területen, segítség nyújt Szerbiának mindebben.

KÉT ÉV ALATT STABILITÁS?

Az Andreas Bjelland Eriksen norvég energetikai államtitkárral folytatott megbeszélés után tegnap Dubravka Đedović szerb bányászati és energetikai miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában maga is az energetika terén mutatkozó együttműködési lehetőségekre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, Norvégia ideális piaci légkört alakított ki a zöldenergiába való beruházások számára úgy, hogy közben a természeti kincseit mind megtartotta, s az állam látja a legtöbb hasznát ezeknek a befektetéseknek. Szerbia előtt hosszú út áll a megújuló energiaforrások kiaknázása tekintetében, s a norvég segítség mindenképp jól jön – értékelte a miniszter. Norvégia energetikai óriásnak számít a vízenergia és a kőolaj kitermelése terén is. Természetesen egy csapásra nem lehet megoldani a szerbiai gondokat, de átgondolt tervezéssel és a norvég példát követve nagy sikereket lehet a jövőben elérni – fogalmazott Dubravaka Đedović. Számításai szerint Szerbiának már a következő 24 hónapban el kell jutnia energetikai szektorának stabilizálásához. A találkozón egyelőre nem esett szó konkrét projektumokról, csupán szabályozási kérdésekről, a megfelelő törvényes keret ugyanis az első lépés – értékelte a szerb tárcavezető.