2023. február 9., csütörtök

Azonnal és egyszerűen!

Szerbiában is egyre népszerűbb az étel házhoz szállítása

Változnak az étkezési és ételkészítési szokások, időszűkében főzés helyett egyre több polgár valamelyik hozzá közeli vendéglátóipari egységből rendel ételt, amely rendszerint a lehető legrövidebb időn belül meg is érkezik a lakcímére. Hála a folyamatosan mozgásban lévő ételkihordóknak, akikből az utóbbi időben egyre többet láthatunk közlekedni városaink utcáin, ahogyan kerékpáron, robogóval vagy gépkocsival igyekeznek minél előbb célba juttatni a megrendelt ételt.
A koronavírus-járvány alatt különösen megugrott az ételkiszállítások száma. Manapság már mind több vendéglátóipari egység biztosít ilyen szolgáltatást. Ételkiszállítók, futárok végzik ezt a munkát, amelyet gyakran külön cégek szerveznek. Az újvidéki Dario Pantić egészen fiatalon kezdett el foglalkozni ételkiszállítással. Mindig is szerette az autókat és a vezetést, így ezt a munkát a kezdetektől fogva örömmel végezte. Néhány év után azonban úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd, így 2015-ben megalapította a Padrino dostava elnevezésű, házhoz szállítással foglalkozó céget. Sikerült kiépítenie egy kis, de sikeres vállalkozást, amely jelenleg húsz embert alkalmaz.

– A kezdetekben néhány étteremnek fuvaroztunk. A cég megalapításában sokat segített az ételkiszállításban szerzett tapasztalatom, de a barátnőm is, aki jogász végzettségű. Az évek alatt bővült a szolgáltatásunk. Most már nemcsak élelmiszert szállítunk, hanem szinte mindent, ami egy autóba belefér. Az ételek mellett leginkább gyógyszereket, autóalkatrészeket, virágokat, és mindenféle ajándékokat kézbesítünk. Az ételkiszállítás azonban továbbra is a fő tevékenységünk. Jelenleg mintegy 50 étteremmel működünk együtt, velük napi szinten kapcsolatban vagyunk. A legtöbb étteremnek ugyanis nincs kiszállítója, hanem a házhoz szállítással foglalkozó cégek szolgáltatásait veszik igénybe. Naponta körülbelül 700 szállítást végzünk Újvidéken és környékén, havonta pedig mintegy 10 ezret. A fuvarozóink gyorsak és pontosak, mi ugyanis azonnal teljesítjük a megrendeléseket. Az ételre vagy más termékre nálunk nem kell órákat várni, és nincs olyan, hogy időhiány miatt elutasítjuk a megrendelést. Gépkocsival, motorral és kerékpárral is szállítunk. Az autók el vannak látva GPS-szel, így mindig tudjuk, hol tartózkodik a vezető és a csomag. A kiszállítás átlagideje a megrendelés pillanatától kezdve 35 perc. Az árut az ajtóig visszük, tehát ha valaki például az ötödik emeleten lakik, nem kell, hogy lejöjjön, mi felmegyünk. A cég szorgalmas csapata remek munkát végez, folyamatosan követjük az új technológiát, és azon munkálkodunk, hogy szolgáltatásaink minősége folyamatosan javuljon. A jó szervezettség, a profizmus, az elégedett dolgozók és a köztük lévő kiváló kapcsolatok jellemzik cégünket. Az újvidékiek első választása vagyunk az ételkiszállításban. Mi mindig arra törekszünk, hogy az embereknek megszépítsük a napjukat – fogalmazott beszélgetőtársam.
Mint mondta, tevékenységük leginkább Újvidékre korlátozódik, ezenkívül szállítanak Veternikre, Kamenicára, Kátyra, Pirosra is, de azt nézik, hogy ilyen megbízásból ne legyen túl sok, mivel a kiszállítás sok időt vesz igénybe, és drága is.


– Kátyra például a szállítási díj 1500 dinár, Újvidéken pedig 300 dinár. Az emberek azonban, ha sürgős nekik, a környező településekről is rendelnek, és készek is fizetni érte. Leginkább a 15 és 45 év közötti korosztály a célcsoportunk, de szinte mindenki rendel, a fiatalok és az idősek egyaránt. Leginkább az olyan emberek körében népszerű a házhoz szállítás, akiknek sok dolguk van, és nincs idejük főzni vagy élelmiszert vásárolni. Az idősebbek főleg telefonon hívnak bennünket, a fiatalok pedig inkább a mobilalkalmazást használják – mondta Pantić.
Érdeklődésemre beszélgetőpartnerem érdekes helyzetekről, különös megrendelésekről is beszámolt.
– Sokan fordulnak hozzánk különböző kérésekkel. Például minél gyakrabban szállítunk tortát kutyák születésnapjára, és a tulajdonosok külön hangsúlyozzák, hogy véletlenül se késsünk, mivel a buli nyolckor kezdődik. Nyáron sokan hívnak, hogy hozzunk nekik görögdinnyét. Az embereknek néha kellemetlen kérniük valamit, de felesleges ódzkodniuk, mert mi kiszállítunk mindent, kivéve olyasmit, ami nem fér be az autóba – mesélte nevetve Pantić.
A koronavírus-járvány megjelenésével az ételrendelés egyre népszerűbb lett. Az emberek több időt töltöttek otthonukban, így megnövekedett az igény az ételek házhoz szállítása iránt. Az éttermek számára a kiszállítás lett a túlélés egyedüli módja. Megkérdeztem, hogy a járvány milyen változást hozott a munkájukban.
– A járványhelyzet mindenképpen megváltoztatta a dolgokat, a kijárási tilalom ideje alatt például a megrendelések száma megkétszereződött. A cég munkatársai nehéz, de sikeres munkát végeztek. Megkaptuk az engedélyeket, hogy dolgozhassunk. Mindenekelőtt szem előtt tartottuk a fuvarozók és a polgárok biztonságát, amíg nem lehetett kimenni. A járvány utáni évben, tehát 2021-ben szintén jól ment az üzlet, de az idén januártól mintegy 30 százalékkal csökkent a rendelések száma. A gazdasági válság hatása minket is elért. A mobilalkalmazások megemelték az árakat, nem ugyanaz, mintha közvetlenül az éttermektől rendelnénk. Az emberek most inkább beülnek az autóba, és maguk megveszik az ételt, mint hogy fizessék a szállítási díjat. Az élelmiszer is 20 százalékkal drágább most. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban. Úgy gondolom azonban, hogy az ételkiszállítás a jövőben is népszerű lesz, mivel sok előnye van, ezt láthattuk a járvány alatt. Rendelni ugyanis egyszerű, két kattintás vagy egy telefonhívás, és fél órán belül megérkezik az étel – fejtette ki Pantić.


Jövőbeni terveik kapcsán beszélgetőtársam a következőket mondta el.
– Jelenleg egy alkalmazás kidolgozásán dolgozunk, ami hasonló lesz, mint a Wolt-é. Szeretnénk vele az év végéig elkészülni. Úgy működik majd, hogy letöltjük az applikációt a telefonunkra. A vásárláshoz a telefonszámunkra és a bankkártyaszámunkra lesz szükség. Bankkártyával fizetjük rendelésünket, és a futártól csak át kell venni a csomagot. Miután leadtuk a rendelést az egyik étteremnél, a rendszer kiadja az ételt egy közelben lévő futárnak. Neki az a feladata, hogy minél gyorsabban kiszállítsa a csomagot a megrendelőnek. Az egész folyamatot látjuk a telefonunkon. A mostani generáció inkább az applikációkat használja, telefonon rendelni a jövőben nem lesz olyan népszerű. Az online kereskedelem folyamatos változáson megy keresztül. Az emberek egyik fő prioritása, hogy azonnal és egyszerűen vásároljanak. Erre kiváló megoldást nyújtanak az applikációk. A fogyasztók igényeikhez alkalmazkodnunk kell, hogy sikeresek tudjuk maradni. Ezért is fontos a mobilalkalmazások fejlesztése – fogalmazott Pantić.

Nyitókép: Egyre több ételfutárt láthatunk a városokban