2024. április 19., péntek
VB-HÍREK

Piksi nem érti

Richarlison, a brazil válogatott támadója szerint karrierje egyik legszebb találatát szerezte a szerbek ellen 2:0-ra megnyert csoportmérkőzésen. A Tottenham 25 éves támadója a 62. percben szerzett vezetést a dél-amerikaiaknak, majd a 73. percben akrobatikus mozdulattal szépségdíjas gólt lőtt félfordulatból a kapu jobb oldalába, kialakítva ezzel a végeredményt. „Nagyon szép gól volt. Egyszer már lőttem ehhez nagyon hasonlót, még a Fluminensében. Akrobatikus találat volt, pályafutásom egyik legszebbje egy világbajnokságon született. Csodálatos éjszaka volt, nagyszerű győzelmet arattunk.”

Tite, a brazilok szövetségi kapitánya kiemelte: nagyon nehéz volt kiválasztani a bőséges kínálatból azokat a játékosokat, akik végül bekerültek a vb keretébe. Különösen a támadóknál jelentett ez számára nehézséget, mert a végül kimaradókkal – név szerint említette Firminót, Matheus Cunhát és Hulkot – is nagyszerű csapatot alkottak volna. Ugyanakkor lenyűgözte Richarlison teljesítménye, különösen a második félidőben: „Richarlison fantasztikus játékos, látjuk, milyen jó a labdaérzéke, különösen a második félidőben teljesített jól. Kicsit lenyugodott, felvette a mérkőzés ritmusát, fajsúlyosabbá vált a pályán a jelenléte, pontosabb lett a játéka. Az első labdaérintés mindig döntő fontosságú a játék folyamatosságához, és ebben az idő múlásával egyre inkább erőre kapott” – mondta Tite, aki hozzátette, hogy a gól nélküli első félidőben, csapata visszafogottabb játékát látva sem érzett csalódottságot. Hozzátette: előzetesen is erős ellenfélnek tartotta a szerb válogatottat, amely különösen a szünet előtt volt képes gyors és zárt futballra, mindezt kellő technikai tudással alátámasztva. Az ilyen komoly ellenállást pedig csak nagy erőfeszítések árán tudták feltörni.

Dragan Stojković, a szerbek szövetségi kapitánya a mérkőzés után elmondta: nem érti, hogy játékosainak a teljesítménye miért esett vissza látványosan a szünet után: „Az első félidőben egyforma szinten volt a két csapat, nem láttam Brazíliát sokkal dominánsabbnak. A második félidőben viszont fizikailag szétestünk, már nem csapatként játszottunk, a brazil válogatott pedig tudta, hogyan kell ezt kihasználni.” Hozzátette: a második félidőben még nagyobb volt a mérkőzés tempója, túl sok teret adtak az ellenfélnek, mégis az okozza számára a legnagyobb csalódást, ami fizikailag történt játékosaival. Kiemelte: három kulcsjátékosa sérülés miatt hiányzik, amit nem tudtak kezelni csapatként. „A Brazíliától elszenvedett vereség nem szégyen, megérdemelték a győzelmet. A következő meccsre viszont ki kell találnunk, hogy mi a legjobb nekünk. Szükségünk van pár napra, hogy minél többet pihenjünk, fizikai megterhelés nélkül. Tudjuk, mi a célunk, nem adjuk fel” – közölte Piksi.

Hétfőn a G csoportban a brazilok majd a vb-t szintén győzelemmel kezdő Svájccal, míg a szerbek a hozzájuk hasonlóan pont nélküli Kamerunnal találkoznak.

Mennyire súlyos Neymar sérülése?

Egyelőre nem tudni, milyen súlyos sérülést szenvedett Neymar, a brazilok futballsztárja a szerbek ellen. A 30 éves csatárt többször is megrúgták a luszaili meccs során, majd a 79. percben lecserélte őt a kapitány. Miután fájdalmas arccal lebicegett a pályáról, sírva ült a kispadon, és jeges borogatást kapott a bokájára. „Bedagadt a bokája, elkezdtük a kezelést, és várjuk, hogyan reagál rá. Egyelőre korai lenne spekulálni a sérülés súlyosságáról, de 24–48 óra múlva okosabbak leszünk” – mondta Rodrigo Lasmar csapatorvos. Ide tartozik az is, hogy Tite nem vette észre Neymar sérülését. „Nem is láttam, ahogy Neymar megsérült, de megvolt benne az elhivatottság, hogy leküzdje a fájdalmát. Még engem is becsapott.” Neymar közösségi oldalán annyit üzent a brazil csapat szurkolóinak, hogy bízzanak benne, illetve abban, hogy sérülése ellenére minden rendben lesz vele. Hozzátette: a legjobb ugyanis még hátravan, és mindennek megvan a maga ideje. Tegnap késő délutáni hír, hogy Neymar sérülése mégis súlyosabb, így megtörténhet, hogy kihagyja a további két csoportmeccset…

Hernandezt megműtötték

Megoperálták Lucas Hernandezt, a címvédő franciák védőjét, aki csapata nyitómérkőzésén szenvedett térdszalagszakadást. Klubja, a Bayern München tájékoztatása szerint a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes védőt csütörtökön Innsbruckban műtötték meg, és rehabilitációját Münchenben végzi majd. A Bayern azt nem közölte, mikorra várható Hernandez visszatérése, ám vélhetőleg a 2022/23-as szezonban már nem léphet pályára.

Lukaku edzésbe állt

Romelu Lukaku újra edzésbe állt a belgáknál, de Roberto Martinez szövetségi kapitány szerint még nem áll készen arra, hogy végigjátssza a vasárnapi összecsapást. Belgium akkor az F csoport 2. fordulójában a horvátokkal gól nélküli döntetlent játszó Marokkóval találkozik, és bár a vb-bronzérmes alakulat legeredményesebb játékosa csatlakozott csütörtökön társaihoz, Martinez elővigyázatos a pályára küldését illetően: „Nem hiszem, hogy a kezdőcsapatban pályára küldöm Marokkó ellen, de meglátjuk, mit hoz a következő két nap.” Az Inter 29 éves játékosa ebben az idényben combsérülés miatt mindössze ötször lépett pályára csapatában, és az orvosi stáb korábban azt is kilátásba helyezte, hogy a vb-n a csoportkör alatt még nem térhet vissza.

Kane játszhat

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya még csütörtökön megerősítette, hogy Harry Kane a bokasérülése után mégis pályára léphet. Southgate szerint a 29 éves támadónak inkább a lábfejét érte a sérülés, de a vizsgálatok során kiderült, hogy nincs nagy baj.