2023. február 9., csütörtök

Befektetési lehetőségek a határ menti régióban

Horgos és Lakitelek együttműködése

Gazdaságfejlesztési célú együttműködés Lakitelek és Horgos között elnevezéssel tartottak szerdán tájékoztató napot Horgoson. A két ország, ezen belül a két település közös projektjének első konferenciája volt ez. A jelenlévőket Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa köszöntötte. Kérdésünkre elmondta, hogy a két kormány közötti megállapodások lehetővé teszik, hogy Magyarország befektessen Szerbiában.

– Nem rossz a szomszédos országokban befektetni, és nagyobb számban kellene ezeket a beruházásokat kezdeményezni – mondta a kormánybiztos. – A következő évek zömében az energia- és élelmiszer-ellátásról fognak szólni, ezek tekintetében jelentős lehetőségekkel bír Észak-Vajdaság is. Érdemes lenne a magyarországi vállalkozásoknak itt megjelenni, illetve közös beruházásokat folytatni, sőt a tőke szabad áramlását is megnyithatnák a két ország között – hangsúlyozta Bányai Gábor.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, hogy nagyon örül a konferenciának, hiszen az önkormányzatnak az a dolga és feladata, hogy megpróbálja ösztönözni a nemzetközi együttműködéseket is.

– A vállalkozókon múlik a továbbiakban, hogy megtalálják-e a számításaikat, tudnak-e együttműködni. Reményeim szerint a potenciális vállalkozók számára ezen a napon felvillannak olyan lehetőségek, melyekben majd fantáziát látnak – mondta a polgármester. – Földrajzilag, társadalompolitikailag is hasonló a két régió, mégis az államok különböző gazdasági támogatásaiból adódóan különböznek. Nem is beszélve arról, hogy Szerbia egy, míg Magyarország az unió miatt más piac felé van orientálva. Ami a községünket illeti, vállalkozófüggő lesz, hogy megtalálja-e valaki itt a helyét, hiszen terület szempontjából nagyon kevés zöldberuházásos lehetőség van. Abban viszont látok lehetőséget, hogy a cégek egymásra találnak, és meglelik azokat a piaci réseket, melyeken keresztül a magyarországi és a szerbiai cégek egy új piacon meg tudnak jelenni, vagy pedig a meglévőn meg tudják erősíteni a pozíciójukat – mondta Fejsztámer Róbert.

A konferencián Kaszás Anikó, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szerbiai befektetési tapasztalatokról beszélt elsőként. Őt követően Dobó István, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat irodavezetője tartotta meg előadását a szerbiai befektetési környezet bemutatásával. A magyarkanizsai községből Fejsztámer Kornélia, a helyi közigazgatási hivatal gazdasági és helyi gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője beszélt a határ menti régió infrastrukturális adottságait ismertetve. A beruházásra alkalmas helyszíneket Horgoson és környékén a helybéli Vass Zoltán mutatta be, aki a magyarkanizsai községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

– Horgoson a szűk környék lehetőségeit mutatom be. Készülőben van az ipari parkban egy terminál, a VMSZ és a Haladó Párt együttműködésének köszönhetően, amitől a terület felértékelődését várjuk. Abban bízunk, hogy a fejlődés útjára mi is rácsatlakozhatunk – mondta Vass Zoltán. 

Nyitókép: Puskás Károly