2024. április 25., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

A versmondás ünnepe

A Dudás Kálmán-találkozó részletes programja

Holnap délelőtt kezdődik a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének egyik legtömegesebb és legnagyobb volumenű programja, a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. A rendezvényt idén huszonhatodik alkalommal fogják megtartani. A szervezőktől megtudtuk, hogy ez alkalommal óriási az érdeklődés a rendezvény iránt, még az utolsó pillanatban is jelentkeztek szavalni vágyó fiatalok, így a héten a fellépők száma 88-ra duzzadt. Ez jelentősen több, mint tavaly, és a fellépők között lesz egy nagyobb csapat anyaországi szavaló, valamint egy felvidéki.

A találkozó hivatalos megnyitója november 26-án, szombaton 9 óra 30 perckor lesz a bácsfeketehegyi színházteremben. A megnyitó keretében a tavalyi Dudás Kálmán-díjas, Kőműves Csenge fog elmondani egy szöveget, Sárközi Noémi és Szakács Zoltán zenei kíséretével. A verseny első fordulója 10 órakor kezdődik, a második forduló pedig 14 órakor. Az eredményhirdetésre 18 órakor kerül sor, amikor is kiderül, hogy ki jut be a vasárnapi döntőbe. Az általános iskolások produkcióit a Krizsán Szilvia, Raffai Telečki Ágnes és Molnár Anikó összetételű zsűri fogja értékelni, míg középiskolásokét és felnőttekét a Kalmár Zsuzsa, Papp Attila és Terék Anna összetételű zsűri. A vasárnapi döntőben a hattagú zsűrihez csatlakozni fog Pataki András, a kulturális és innovációs minisztérium helyettes államtitkára. A döntő 9 órakor kezdődik, a végső eredményhirdetésre pedig 13 órakor kerül sor.

A Dudás Kálmán-találkozónak az idén igen gazdag kísérőprogramja van, amely több művészeti ágat is felvonultat. A találkozó nulladik napján, vagyis ma 19 órakor a közönség az Egy embör mög egy asszony című előadást láthatja a színházteremben. Az előadásnak két szereplője van, Dezső Dóra és Szűcs Miklós magyarországi színművészek, és olyan témákat dolgoznak fel, mint a férfi, nő és házasság, s teszik ezt történeteken, meséken és a dalokon keresztül. Ugyancsak a találkozó kísérőrendezvénye lesz egy adventi könyvvásár a kultúrotthon teraszán. Ez szombaton 9 órától 14 óráig lesz nyitva, és a Solymosy Könyvesház, valamint a Forum Könyvkiadó Intézet jóvoltából valósul meg. A találkozó második fordulóját követően, 17 órától a kultúrotthonban egy fiatal, helyi képzőművész, Végső Vivien tárlatmegnyitójára került sor. Ezt 17 óra 30 perctől beszélgetés követi Terék Anna topolyai származású, Budapesten élő költőnővel. A kísérőrendezvények sorát 19 órától a soproni színház vendégjátéka zárja. A Silentio transeo című előadást Molnár Anikó és Papp Attila szereplésével láthatja a közönség.

A XXVI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatják. A versenyre és a kísérőrendezvényekre a belépés ingyenes.