2024. április 19., péntek

Versenyzőink a meglepetésszabályokhoz kiválóan alkalmazkodtak

A vajdasági fiatal robotprogramozók nagyon sok új élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak Dortmundban

Szerbiát három csapat képviselte a robotprogramozók World Robotics Olympiad International Final 2022 elnevezésű világbajnokságán. A dortmundi rangos megmérettetésre a topolyai Mindstrongs és CoderClub, valamint az adai InfoRobik csapata jutott ki.

A csapatok felkészítő tanárai Világos Kornél, Vörös Csaba és Nagy Alfréd szerint is jó tapasztalatszerzésnek bizonyult a háromnapos rendezvény, ezenfelül pedig nagyon sok új élménnyel gazdagodtak a gyerekek is és ők is. A legfiatalabb kategóriában versenyző InfoRobik csapat felkészítő tanára Világos Kornél volt, aki szerint a gyerekek nagyon kitartóan versenyeztek.

– Január 15-én írták ki a versenyszabályzatot, mi pedig már február elején nekifogtunk a készülődésnek. Először a robot alakját kezdtük el tervezni, majd pedig a programozási része következett. Kinyomtattuk a versenypályát egy fóliára, amin tudtunk gyakorolni is. Heti egy alkalommal tudtunk összejönni, mivel a gyerekek is elfoglaltak voltak, és én is, de azt gondolom, szerencsésen sikerült teljesíteni a versenyt. A gyerekek számára nagyon érdekes volt az, hogy rengeteg országból voltak ellenfelek. A csapatunk egy asztalnál volt a Fülöp-szigeteki csapattal. Mellettük ott voltak a japán és a mexikói csapatok, tehát a világ különböző részeiről érkező versenyzőkkel ismerkedhettek meg. Az egész rendezvény alatt angolul kellett kommunikálniuk, így a nyelvet is tudták gyakorolni. Három napon keresztül teljesen önállóan kellett dolgozniuk, velünk, felkészítő tanárokkal naponta mindössze öt perc kommunikációra volt lehetőségük. Természetesen ebédkor és a vacsoránál is együtt voltunk, beszélgettünk, de maga a verseny folyamán erre nagyon kevés idő volt megadva. Ennek ellenére nagyon ügyesek voltak – mondta.

A CoderClub csapat felkészítője Vörös Csaba volt.

– Örülünk, hogy idén ismét élőben sikerült megszervezni az eseményt. A rendezvényen vannak iskolai csapatok, vagy a mi esetünkben a Coder Clubban, mint klubvezető meghirdettem ezt a versenyt, és így tudtak jelentkezni a gyerekek. Ugyanakkor léteznek családi csapatok is, tehát bárki indulhat ezen a versenyen. Januárban a szabályok értelmezése után a jelentkezőkkel nekifogtunk és két csapattal kezdtünk el dolgozni. Készültünk az országos döntőre, ahol nagyon jó szerepeltünk. Valójában a kinti verseny is ugyanazon a kiíráson alapszik, mint az országos, annyival nehezebb, hogy vannak meglepetésszabályok. Egyrészt teljesíteni kell az előre ismert szabályokat, be kell mutatni a robot tudását, viszont a meglepetésszabályok felülírják a korábbiakat és plusz pontokat jelent, ha teljesítik a feladatokat. A versenyzőkkel megeshet, hogy a robotot át kell építeni, de a programot mindenképpen át kell írni, hogy másmilyen szabályok szerint viselkedjen és további pontokat tudjon gyűjteni – magyarázta Vörös Csaba, aki szerint a sikeres szereplés ösztönzi majd a gyerekeket, hogy jövőre többen jelentkezzenek erre a versenyre, annak a reményében, hogy esetleg ők is ki tudnak majd jutni a világbajnokságra.

Nagy Alfréd a legidősebb csapat felkészítését vállalta.

Az igazán komoly és intenzív felkészülés a nyár közepétől indult, amikor a nemzeti döntőt már magunk mögött tudtuk. Mi a Senior kategóriában indultunk, tehát a legidősebb korosztályt képviseltük a versenyszámban. A verseny tematikája a koronavírushoz kötődött, tehát egy kórházi szituációt ábrázoltak a térképen, négy betegellátó szobával, amelyeken különböző legókból felépített elemek voltak elhelyezve, például szennyeskosár, vizespalack és labdák. A vizespalackokat el kellett juttatni azokhoz a betegekhez, akiknek szükségük volt vízre. A szennyeskosarat ki kell üríteni és egy részét eljuttatni a központi szennyestárolóba. Azokkal a betegekkel, akiknek szükségük volt a foglalkozásra, labdajátékot kellett játszani – mondta el a felkészítő tanár.

Kiváló szereplés

Mint dr. Námesztovszki Zsolt, a verseny szerbiai koordinátora kiemelte: a csapatok kiválóan szerepeltek. Az InfoRobik csapatának 159 pontot sikerült elérnie, ezáltal a 42. helyet szerezte meg a 81-ből. A CoderClub csapata a 62. helyen végzett, 150 ponttal. A kategóriában 78 csapat versengett. A MindStrongs csapata 103 ponttal a mezőny 71 csapata között a 49. helyet szerezte meg.

– Mindenképpen kiemelném, hogy a mi csapataink a meglepetésszabályokat kiválóan teljesítették. Ez azt mutatja, hogy a gyerekek fel voltak készítve, és amit vittek, akár a program, akár a hardver, az ő munkájuk volt. A versenyt 2007 óta rendezik meg, mi még csak három éve veszünk részt rajta, tehát újonc ország vagyunk ebben a rendszerben. Eddig az volt a cél, hogy minél több személyt szólítsunk meg, minél több csapatunk legyen, de úgy gondolom, hogy nemsokára a minőségen is kell dolgozni. A programozási részt is fejlesztenünk kell, külső szakemberek bevonásával vagy akár úgy, hogy az idősebb gyerekek segítenek a fiatalabbaknak – mondta a koordinátor.

További támogatásra lesz szükség

Vicsek Annamária oktatási államtitkár a felkészülés óta figyelemmel követi a csapatok munkáját, illetve a versennyel kapcsolatos aktivitásokat. Elmondása szerint fontosnak tartja, hogy a tanárok nagy hangsúlyt fektetnek azokra a területekre is, melyek nem kifejezetten a kötelező tantárgyak anyagába tartoznak, ezáltal pedig diákjaink nagyon szép eredményeket érnek el itthon és külföldön is.

– Fontos a továbbiakban is támogatást nyújtanunk ezeknek a csapatoknak, hiszen különböző szintű regionális és országos versenyek lesznek jövőre is, amik fontosak lesznek a számunkra. A Magyar Nemzeti Tanács támogatása, illetve azoknak a vállalkozóknak és szponzoroknak a támogatása is fontos lesz, akik eddig is támogatták ezeket az aktivitásokat és versenyeket – tette hozzá Vicsek Annamária.