2024. március 29., péntek

Bandaháború Horgoson

Tizenkét busznyi migránst szállítottak el pénteken

Kirobbant a harc a migránsok között Horgoson. Csütörtökön délután összetűzéssel kezdődött és este lövöldözéssel folytatódott bent, a falu központjában. A helyszínen a lövöldözésről videofelvétel készült, melyen jól kivehető, hogy a lövések eldördülése után többen futni kezdenek a falu központjából a Bartók Béla utcán. Egy térfigyelő kamera felvételén látni, hogy idegenek gépfegyverrel a kezükben vonulnak. A lövések eldördülése után megérkezett a rendőrség a helyszínre, majd a különleges egységek tagjai is. Éjfélig nem volt nyugalom a faluban. Ahogy azt nem hivatalosan megtudtuk, két migránsbanda csapott össze. Már délután kezdődött a szóváltás, majd este a fegyverek is előkerültek. Állítólag egy újabb csoport érkezett a régiek közé, akik nem akarták befogadni őket, ebből kerekedett a lövöldözésig fajuló veszekedés.

A horgosiak már nagyon régóta panaszkodnak az áldatlan állapotra, ami közfélelemre ad okot a rengeteg migráns miatt. Máskor is hallottak már fegyverropogást, de hogy a központban tűzzenek össze, ráadásul fegyverrel, ez most történt meg először. Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere szerint nagyon remélik, hogy utoljára. Ő volt, akit először értesített a Szerb Haladó Párt horgosi vezetője, Puljaji Fadil, aki a helyszínen elmondta, hogy nemcsak, hogy nagyon megijedtek, hanem sürgős megoldást követelnek, hiszen a helyzet tarthatatlan. A közelmúltban falugyűlést is tartottak, ahol pontokba szedve tárták a nyilvánosság elé a horgosi polgárok a kéréseit, hogy ne kelljen állandó félelemben élniük. Az után nem sok előrelépés történt, de most, hogy a fegyverek az utcán kerültek elő, nagyobb visszhangot kapott az ügy és a horgosiak azt remélik, hogy ez már komoly intő jel, hogy tényleg nagy a baj.

Bratislav Gašić belügyminiszter pénteken délelőtt helikopterrel érkezett Horgosra, körbenézett, majd ezt követően a helyi közösség tanácstermében tartottak megbeszélést a magyarkanizsai városvezetés és a horgosi elöljárók.

Megérkezésünkkor, dél tájékán már nagyban folyt az akció, két helyszínen jártunk: az egykori Bácska birtokon és a falu másik pontján, az Alkotmány utca végén. Tényleg borzasztó, filmbe illő jelenet szemtanúi lehettünk. A Bácska birtokra érkezvén a csendőrség tagjai tessékelték ki a migránsokat az ideiglenes tartózkodási helyükről, a birtok roskadozó épületeiből. Szeméthegyek mindenhol, telefonok, táskák, hálózsákok, kabátok, piszok, bűz és rengeteg ember. Csak a szemüket láttató rendőrök némelyikével szóba is lehetett elegyedni és elmondták, hogy ez már a sokadik ilyen akció, amiben részt vesznek, felterelik őket a buszokra és irány Preševo. Itt néhány nőt is lehetett látni, de a migránsok 99 százaléka életerős fiatalember. Szinte szó nélkül indultak fel a buszokra, nyilván megszokták már az ingyen utaztatást. Közben egy nő a szemkontaktust próbálta meg velem felvenni és panaszkodni a bánásmódra. A buszsofőrök pedig hat busszal felsorakozva várták a felszállókat, elviselve a bűzt és azt, hogy egyedül szállítják azokat a férfiakat, akik nem riadnak vissza attól se, hogy fegyvert ragadjanak. A csendőrök elmondása szerint itt fegyvert nem találtak, késeket viszont tömkelegével.

A másik helyszínen, az Alkotmány utca végén még borzasztóbb látvány fogadott minket. A birtokba vett házak falain idegen írással felrótt betűk nem a helyi nyelvet népszerűsítik. A házak előtt meggyulladt szeméthegy, kicsit odébb vagy háromszáz migráns ül a földön és csoportokba kúpolva őket szállnak fel a buszokra. Azokra a buszokra, melyek egy részét a magyarkanizsai önkormányzat fizet. Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület jelenlegi elnöke, a téma egyik legjobb ismerőjeként folyamatosan segítséget nyújt, ahol tud. A tanácskozásra érkezve lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy mintegy kétezerre tehető a becslések szerint a Horgoson található migránsok száma, és nyilvánvaló, hogy a tizenkét busz nem fogja mindegyiküket egyszerre elszállítani, illetve eddig az elszállítási akciók után vagy visszaszállingóztak vagy újak érkeztek a helyükbe – legalábbis eddig.

– Többnapos akció során gyűjtik most össze a migránsokat és bízunk benne, hogy az akció folyamatossá válik. A tegnapi történések áldatlan állapotot tükröztek. Szomorú, hogy csak úgy kapott Horgos nagyobb visszhangot, hogy a faluba bekerültek a fegyverek. Az önkormányzat most is kinyitotta a kasszát, fizetjük a buszokat, a belügytől pedig reméljük a hathatós fellépést – mondta Lackó.

A horgosi helyi közösség tanácsának elnöke, Tóth Zoltán szerint a kialakult helyzet katasztrofális.

– Bekövetkezett az, amitől nagyon féltünk, hogy a településen belül történnek leszámolások. Nagyon reméljük, hogy Gašić miniszter látogatása nyom a latban. A migránsok begyűjtése és elszállítása Preševóra folyamatos lesz, ezt ígérték. A mi elvárásunk az, hogy ha most elszállítják őket, akadályozzák meg a visszaszállításukat.

A visszaszállításban a taxisok is közreműködnek, akiknek az ellehetetlenítését, a faluba való bejutását kéri megakadályozni Puljaji Fadil, aki a tanácskozás kezdeményezője volt.

– Horgoson nagyon rossz a helyzet. Ki kell a taxisokat szorítani innen, nem szabad megengedni, hogy átjáróházat csináljanak a faluból. A félelem nagy, nem is ok nélkül. Elharapózott a drogozás és a prostitúció is – mondta a helybeli.

A magyarkanizsai alpolgármester, Nebojša Rakić a helyszínen elmondta, hogy Gašić ígéretét kézzel fogható tettek követték.

– Amit a miniszter ígért, ma konkrétan láthattuk is. Három helyszínen jártunk, ahol tudomásunk szerint tartózkodnak a migránsok. A rendőrséggel és a csendőrséggel együttműködve sikeresen zajlik a begyűjtésük és az elkövetkezendő napokban is teljes odafigyeléssel végzik a feladatukat, különös tekintettel a kritikus helyekre. Azt az ígéretet kaptam, hogy Horgoson jelentősen megnövekszik a rendőri jelenlét, hogy a tegnapihoz hasonló helyzet ne alakulhasson ki. A lakosok biztonsága van az első helyen. Ez a jelenlegi megoldás, a szerb–magyar–osztrák megállapodás, az együttes erővel való fellépés, a határellenőrzés hosszabb távon vezethet megoldáshoz, az illegális bevándorlók jelenlétének minimalizálásához, illetve teljes megszüntetéséhez – mondta az alpolgármester.

Nyitókép: Preševóba vitték Horgosról a migránsokat (Gergely József felvétele)