2024. április 25., csütörtök

Fekete péntek – engedmények vagy hamis árleszállítás?

A szerbiai bevásárlóközpontokban és üzletekben ma tartják az ún. Black Friday-t, vagyis fekete pénteket. Ilyenkor a boltok hatalmas árengedményekkel csábítják a vásárlókat, akár 50 százalékos kedvezményt is adnak egy-egy termékre.

A fogyasztói szövetségek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a magas árakra való tekintettel minden nap „fekete péntek” a vásárlók számára, és a mai árcsökkentés is hamis, mert, ahogy mondani szokás, a kereskedők előbb emelik, majd csökkentik az árakat.

Az illetékesek elmagyarázták, hogy a kereskedelemről szóló törvény teljesen egyértelmű, és kimondja, hogy az ösztönző akció vagy promóció nem tarthat tovább, mint amennyi a termék szokásos akciója volt, ami azt jelenti, hogy az akciót megelőző napon vagy éjszaka nem szabad az árat emelni, másnap pedig csökkenteni.

A fekete péntek Európában, hazánkkal ellentétben, a kereskedők által adott komoly árengedmények napját jelenti, amikor a fogyasztók viszonylag kevés pénzért vásárolhatnak bizonyos árukat, amelyek árát az előző időszakban is követték. 

A szakemberek szerint ez a csapda elkerülhető, ha hetekig nyomon követik annak az árunak az árát, amit valaki a fekete pénteken szeretne vásárolni, vagy több bolt árait ellenőrzik és összehasonlítják.