2024. április 23., kedd

Szerbia saját érdekeire összpontosít

Vladimir Bilčik szerint nem függesztik fel a csatlakozási tárgyalásokat

Reagálva az Európai Parlament határozat formájában elfogadott ajánlásaira, azaz az Európai Unió új bővítési stratégiájáról szóló dokumentumra, Tanja Miščević európai integrációs miniszter a Danas napilap összeállítása szerint kifejtette: a dokumentum téves nézőpont eredménye, azé a szemponté, amelyik kizárólag egy kérdésre összpontosít, nevezetesen az Oroszországgal szembeni szankciók elrendelésére. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az EP-határozat nem kötelező érvényű, és mivel csupán javaslatokat tartalmazó dokumentumról van szó, annak mentén semmilyen tevékenység nem kezdődik, nem fagyasztják be a Szerbia rendelkezésére álló uniós alapokat. Ennek ellenére Szerbia figyelmesen áttanulmányozza a dokumentumot, tette hozzá Miščević.

Hasonló szellemben nyilatkozott a sajtónak Vladimir Bilčik, az EP szerbiai jelentéstevője: senki nem függeszti fel a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával. Az EP csupán egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy az uniós csatlakozásban csakis akkor kerülhet sor előrehaladásra, ha Szerbia egyértelmű eredményeket mutat fel korábban felvázolt stratégiai célkitűzéseinek vonatkozásában, mondta.

A boszniai Szerb Köztársaság politikai vezetőivel való találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić köztársasági elnök is reagált a szerdán elfogadott határozatra, nemtetszésének adva hangot, hogy a szerbiai sajtó kizárólag az Oroszországgal szembeni szankciókkal, illetve ezzel összefüggésben az uniós alapokkal és a csatlakozás előmozdításával kapcsolatos kitételekre összpontosított, figyelmen kívül hagyva, hogy ebben a dokumentumban is a Szerbia és a Koszovó közötti, a kölcsönös elismerésen alapuló átfogó megállapodást sürgetik. Az államelnök álláspontja szerint utóbbi sokkal súlyosabb a szankciók elrendelésével kapcsolatos követelésnél. „Az, hogy az EP képviselőinek 79 százaléka igennel szavazott a határozatra, azt jelenti, hogy ha a szankciókat el is rendelnénk Oroszországgal szemben, szinte azonnal Koszovó államiságának az elismerését követelnék egyre határozottabban, majd valami mást. Egyébként nem idegeskedek túlságosan a határozat miatt. Szerbia nem érdekelt abban, hogy elismerje Koszovó államiságát. Ami a szankciókat illeti, képesek vagyunk felmérni, hogy milyen döntések állnak Szerbia érdekében.” – fogalmazott Vučić.

Nyitókép: Európai Parlament (Fotó: Beta/AP)