2024. április 16., kedd

Belgrád és Pristina megegyeztek

Az egyik fél nem bírságol, a másik pedig nem regisztrál koszovói illetékességű gépjárműveket

Újabb maratoni tárgyalást követően Belgrád és Pristina főtárgyalói szerda késő este megállapodásra jutottak a rendszámtáblákról. A pristinai hatóságok mégsem büntetik azokat a gépjármű-tulajdonosokat, akik nem cserélik le rendszámtáblájukat RKS felségjelűre, míg Szerbiában többé nem regisztrálnak koszovói illetékességű gépjárműveket, azaz nem adnak ki koszovói városok jelzésével rendszámtáblát. A Miroslav Lajčak, az EU a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselőjének közvetítésével megtartott tárgyalást követően Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében közölte, hogy már a következő napokban tárgyalásra hívja a feleket, hogy megbeszélhessék a következő lépéseket.

Petar Petković szerbiai főtárgyaló álláspontja szerint Szerbia győztesként került ki a rendszámtáblákról folytatott tárgyalásból. Petković örömének adott hangot, hogy sikerült megőrizni a KM jelzésű rendszámtáblákat. A másik fél nevében elsőként Agron Bajrami, Koszovó brüsszeli nagykövete reagált a megállapodásra, abbéli meggyőződésének adva hangot, hogy megkezdődnek az intenzív tárgyalások a kapcsolatokat átfogóan rendező megállapodásról. Valamivel később Besnik Bislimi koszovói főtárgyaló közölte: következő lépésben a német–francia normalizációs javaslatról kellene megkezdeni a tárgyalást.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a boszniai szerb vezetőkkel megtartott közös sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg már szinte kizárólag KM (Kosovska Mitrovica) jelzéssel regisztrálnak Szerbiában gépjárműveket, a többi koszovói település jelzésével nem. Hozzátette, ami a gépjárművek regisztrációjának a meghosszabbítását illeti, ennek semmi akadálya nem lesz.

Aleksandar Vučić szavai szerint a legfontosabb az, hogy a tárgyalás aktuális körével sikerült megőrizni a békét. A szerb államelnök értékelése szerint Koszovóban pattanásig feszült volt a helyzet.

Ami a Pristinával való tárgyalás folytatását illeti, Vučić közölte: már korábban is egyértelműsítette, hogy mi az, amiről soha nem lesz hajlandó tárgyalni, mindenekelőtt Koszovó ENSZ-tagságáról. A folytatásban megerősítette, hogy a koszovói szerbek csakis akkor térnek vissza a koszovói intézményrendszerbe, ha megalakul a szerb községek közössége.

Vučić ismét emlékeztetett arra, hogy a rendszámtáblákkal kapcsolatos bonyodalom a korábbi hatalom képviselője által 2011-ben aláírt megállapodás miatt alakult ki, utóbbi okán szinte lehetetlen megőrizni a rendszámtáblákat. Szerbiának sikerült elérnie, hogy megmaradjanak a KM jelzésű rendszámtáblák, „ami nem azért fontos, mert ennek a gyakorlatban bármilyen jelentősége van, hanem a szimbolika miatt”, mondta Vučić.

– A nemzetközi közösségnek jelenleg nincsen szüksége újabb konfliktusra, ezért gyakorolt nyomást a másik félre, aki végül elfogadta azt, amit két nappal korábban nem volt hajlandó, a szerb községek közösségével kapcsolatban pedig az volt az álláspontja, hogy ez akkor alakuljon meg, ha mi elismerjük Koszovó államiságát. Erről szó sem lehet, először alakuljon meg a községek közössége, másról csak azt követően beszélgethetünk. A nemzetközi közösség Szerbia iránti viszonyulása ezúttal tisztességes volt, ám legyünk tisztában azzal, hogy alapjában Koszovó oldalán áll – fogalmazott Vučić.

A Szerb Lista elégedett a megállapodással, a KoSSev hírportál összeállítása szerint kifejtették: „Mi azt kértük, hogy megmaradjanak a KM jelzésű táblák, nem pedig azt, hogy növekedjen a számuk.” Az a legfontosabb, hogy a KM jelzésű táblák hatályban maradnak, valamint az, hogy senki nem bírságolja meg a szerb polgárokat, illetve kobozza el gépjárművüket és szabadon közlekedhetnek Koszovó területén, emelik ki.

A KoSSev összeállításának értelmében a megállapodásra az USA külügyminisztériuma ugyancsak reagált, közleményében kifejtve: „Örülünk annak, hogy a felek felelősségteljesen álltak hozzá a nyitott kérdés megoldásához és megakadályozták a helyzet eszkalálódását. Annak szintén örülünk, hogy a felek megállapodtak abban, hogy a továbbiakban teljes mértékben és intenzíven kapcsolataik rendezésére összpontosítanak.”

Valamivel később Albin Kurti koszovói miniszterelnök is reagált a megállapodásra, cáfolva, hogy szerdán ugyanazt a dokumentumot fogadták el, mint amit hétfőn kínáltak fel a feleknek Brüsszelben. A hétfői dokumentum 95 szavas volt és sehol sem említették benne a német–francia normalizációs javaslatot, míg a szerdán aláírt 194 szavas, emelte ki a Beta hírügynökség összeállítása szerint. Mint hozzátette, ezt követően a párbeszéd most először lép az általános szakaszba, ez pedig kötelező érvénnyel, a nemzetközi joggal összhangban, az alapvető kérdéseket megoldva ér majd véget. „Szerdán nemcsak a rendszámtáblákról állapodtunk meg, hanem arról is, hogy teret adunk az európai, korábban német–francia javaslatnak nevezett, indítványról” – hangsúlyozta Kurti.

Nyitókép: Aleksandar Vučić köztársasági elnök a boszniai szerb vezetőkkel megtartott közös sajtótájékoztatóján (Fotó: Beta)