2024. április 24., szerda

Minden támogatást kifizetnek a gazdáknak

Hétfőtől folyósítják a tejprémiumot – December végéig a napraforgó-termesztők is megkapják a pénzüket

A tejprémium kifizetése a harmadik negyedévre hétfőn kezdődik, az év végéig pedig minden támogatást megkapnak a gazdák – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter. Mint mondta, az idén 16,5 milliárd dinárral több jutott a mezőgazdaságnak, így a tárca költségvetése 78,5 milliárd dinár, ami 5,3 százaléka az adóbevételeknek.

Rámutatott arra, hogy 62 milliárd dinárt a tartozások kifizetésére szánnak, s további 16,5 milliárd dinárral támogatják a gazdákat. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn kifizették a tejprémiumot a második negyedévre, kedden az üzemanyag-támogatást, szerdán a mezőgazdasági biztosítást, csütörtökön pedig a gyümölcstermesztők is megkapták a pénzüket. Ezen a héten már több mint 4 milliárd dinárt kifizettek.

– Hétfőn fizetjük a tejprémiumot a harmadik negyedévre, és elmondhatom, hogy december derekáig minden támogatást megkapnak a gazdák, egyedül a napraforgó-termesztők jutnak hozzá egy kicsit később a pénzükhöz – fogalmazott Tanasković, hozzáfűzve, hogy jelenleg körülbelül 35 ezer kérelem érkezett hozzájuk.

Hangsúlyozta, hogy a minisztérium prioritása az e-Agrar rendszer kidolgozása, amely jelentősen felgyorsítja majd a pályázatok és más beadványok rendszerezését és elbírálását. Jelenleg körülbelül 450 ezer családi gazdaságot tartanak számon. A jövőben minden elektronikus úton történik, és arra számítanak, hogy így majd megelőzik a visszaéléseket.

Becej, 30.10.2022. - Poljski radovi u okolini Beceja.  (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

(Fotó: Beta)

Rámutatott arra, hogy a digitalizáció elengedhetetlen a mezőgazdaságban, s a gazdáknak fontos megkönnyíteni a dolgát, hogy az adminisztráció gyorsabb, hatékonyabb legyen, és idejében megkapják a támogatásukat.

A tárcavezető szavai szerint az idén több intézkedést is foganatosítottak a gazdák megsegítésére.

– A cukorrépa- és napraforgó-termesztők mellett támogatjuk a tejtermelőket, 7-ről 10 dinárra emeltük a tejprémium literjét az első és második negyedévben, amikor pedig fennakadások voltak a piacon, 15 dinárra növeltük – közölte Tanasković.

Hozzátette, segítenek azoknak a gazdáknak is, akiknek jóváhagyták a mezőgazdasági kölcsönök törlesztésének átütemezését, mindezt úgy, hogy átvállalják a kamat egy részét. Ezenkívül az Árutartalékokon keresztül 15 ezer tonna kukoricát osztanak szét a termelők körében.

Jelenleg nagy a válság az állattenyésztésben, a tej- és hústermelésben. Tanasković elmondta, hogy minden nap kapcsolatban van a tenyésztőkkel, akik javaslatokkal állnak elő, s ezeket mindenképpen megfontolják.

– Az állam jelenleg is befektet az állattenyésztésbe. Nyolcezer dinár támogatást nyújt hektáronként, további ezer dinárt üzemanyagra. Ezenkívül a tejtermelőket és a sertéstenyésztőket is támogatjuk. A jószágtenyésztés fejlesztése számunkra rendkívül jelentős, hiszen az a legfontosabb, hogy legyen elegendő alapvető élelmiszerünk. Minden olyan ország, amelynek saját termelése van, jelenleg sikeresebb – fejtette ki Tanasković.

Nyitókép: Becej, 30.10.2022. - Poljski radovi u okolini Beceja. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)