2024. április 24., szerda

Budućem ambasadoru Mađarske u Beogradu su poželeli srećan rad

Odnosi Budimpešte i Beograda su u poslednjih nekoliko godina postali veoma bliski, mađarsko-srpski odnosi su na istorijskom vrhuncu, rekao je dr Atila Pinter, koji je početkom septembra napustio funkciju ambasadora Mađarske u Beogradu, na kojoj je funkciji bio osam godina. Ove jeseni je premešten u Istanbul.

Očekuje se da će ga zameniti bivši zamenik državnog sekretara Jožef Mađar. O tome svedoči objava na Fejsbuku Arpada Janoša Potapija,  državnog sekretara kabineta premijera nadležnog za nacionalnu politiku, prema kojem su budućeg ambasadora u Beogradu primili zajedno sa Juditom Pirićine Sabo, šeficom odeljenja za južne krajeve i dijasporu državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera, poželevši mu srećan rad.

55-godišnji Jožef Mađar je bio zamenik državnog sekretara zadužen za evropske odnose od 2020. do 2022. godine. Ima dosta iskustva sa balkanskim zemljama: prethodno je bio referent za Srbiju, Makedoniju i Hrvatsku, u više navrata je radio u ambasadi u Zagrebu, a potom je bio i ambasador u Hrvatskoj. Rođen je u Nađkanjiži u Mađarskoj 1967. godine. Po stručnoj spremi je srednjoškolski profesor, a diplomu je stekao na Univerzitetu „Janus Pannonius” u Pečuju, smer istorija – hrvatsko-srpski jezik i književnost.