2024. április 25., csütörtök

Erdősítés és levélhordás

Kishegyes község közvállalata komoly lépéseket tett az erdősítés érdekében – Hamarosan új szolgáltatást vezet be a Komunál Közvállalat

Az őszi időszak új feladatokat ró a Komunál Közvállalatra, amely a nevéhez hűen a kommunális szolgáltatásokat végzi Kishegyes község területén. Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója két aktualitásról számolt be lapunknak.

– Pillanatnyilag nagyon aktuális az ingyenes levélelszállítás. Ezt az akciót évek hosszú sora óta megszervezzük, és az elszállítást az egész község területén végezzük. Van, amelyik településen csak egy napon, van, ahol heti több napon is hordjuk a levelet. Ennek az akciónak megvan a jól megszokott menetrendje, és a polgárok tudják, hogy ingyen elvisszük a zsákokba gyűjtött száraz levelet. Mindössze annyi szükséges, hogy a zsákokat kihelyezzék az utcára. Ezt a munkát a község mindhárom településén a helyi közösségek anyagi támogatásával végezzük. Ugyancsak aktuális, hogy a tartománynál sikeresen pályáztunk erdősítésre. Ez egy új dolog, ami úgy indult, hogy az önkormányzattal karöltve sikerült olyan állami földeket kibérelnünk, amelyekre már évek óta nem voltak pályázók. Ezeket csakis erdősítésre tudjuk használni. Miután megkaptuk a földterületeket, pályáztunk a tartománynál, és 2,5 hektárnyi akácos telepítésére nyertünk eszközöket. Ez lesz az első lépés, és reméljük, hogy sikeresen fásítunk, valamint sikerül megóvni a fákat a tolvajoktól és a természet viszontagságaitól egyaránt. Ha ez az akció sikeres lesz, akkor lesz folytatás is, mivel vannak még hasonló földterületek, amelyeket ilyen célra tudunk használni – mondta el Zabos, majd az aktualitások kapcsán arról is szólt, hogy a község területén négy kút teljes körű felújításon esett át. A felújítások költségeit az önkormányzat pályázta meg a tartománynál, és a négy érintett kút teljesen fel lett újítva, valamint korszerűsítésen esett át. A napokban várható, hogy ismét üzembe helyezzék őket, normalizálva ezzel a vízellátást Bácsfeketehegyen és Szeghegyen. Az igazgató kiemelte, hogy azokon a helyeken lettek felújítva a kutak, ahol erre a legnagyobb szükség mutatkozott.

Az aktualitások mellett a közvállalatnak a közeljövőre vonatkozóan is jelentős tervei vannak. Zabos elmondta, hogy hamarosan egy új szolgáltatást fognak bevezetni.

– Jelenleg várjuk a jóváhagyást egy új szolgáltatás bevezetésére. Az idén kaptunk egy olyan járművet, amivel kisebb-nagyobb konténereket tudunk mozgatni. Az új szolgáltatás keretében a lakosok 1 és 5 köbméteres konténereket tudnak majd bérelni, amelyet megtölthetnek szeméttel, amit mi elszállítunk. Ez egy újdonság lesz, jelenleg várjuk, hogy jóváhagyják a szolgáltatás árlistáját és beindítását – számolt be Zabos, majd azzal folytatta, hogy hamarosan érkezik a tél, amit felkészülve várnak. A közvállalatnak vannak hótúrói, és elegendő mennyiségű só áll a rendelkezésére.

– Reméljük, hogy a gyerekek legnagyobb örömére ezen a télen lesz hó. Mi készen állva várjuk, és ha esni fog, akkor beindítjuk a hótúrást – fogalmazott.

Nyitókép: A közvállalat csak a zsákokba gyűjtött levelet szállítja el (Lakatos János felvétele)