2024. április 25., csütörtök

Elkészült a tározó és az odavezető út is

Öntözési célokra létesül, de egyéb funkciókat is betölthet majd a kishegyesi mesterséges tó

Elkészült a kishegyesi tározó, jöhet bele a víz. Kishegyes és Szeghegy között, az úgynevezett Potok határrészben kialakították a mesterséges tó medrét, amely több mint félmillió köbméternyi, öntözésre használható víz tárolására alkalmas.

Egy nagy, átfogó, öntözőrendszerek kiépítésére vonatkozó, valamint új öntözési lehetőségeket teremtő projekt keretében elkészült a kishegyesi község területén, a szeghegyi kataszteri község területén található, Kishegyes és Szeghegy közötti határrészen a tározó. A jelentős beruházás eredményeképpen gátat emeltek, megépítették a szükséges infrastruktúrákat, a tölcsért és más szükséges tereptárgyakat, valamint megtörtént a szivattyúk telepítése. A napokban pedig az odavezető útvonalat is kiaszfaltozták. A gát most már Szeghegy északi részéről a szeméttelep bejárata előtt elhaladva, szilárd burkolattal ellátott úton keresztül érhető el. A bejelentések szerint hamarosan megkezdődhet a tározó feltöltése is. Sokan azt hiszik, hogy a Krivaja folyóból történik a feltöltése, de valójában a víz a Kishegyes–Kúla csatorna közvetítésével érkezik majd a tározóba. Az Abu-Dzabi Alapítványból finanszíroznak Vajdaságban több, az öntözési rendszerek kiépítését célzó projektet. A hat méter széles gát megépítésével kialakított tározó teljes feltöltöttség esetén több mint félmillió, a számítások szerint pontosan 565.204 köbméter vizet lesz képes megtartani. A Potok víztározóig a Bácskai-nagycsatornából kiemelt öntözővíz jut majd el. Szükség esetén azonban a csatornából a Krivaja-patakba is lehet majd friss vizet engedni.

A gát most már Szeghegy északi részéről a szeméttelep bejárata előtt elhaladva, szilárd burkolattal ellátott úton keresztül érhető el (Tóth Péter felvétele)

A gát most már Szeghegy északi részéről a szeméttelep bejárata előtt elhaladva, szilárd burkolattal ellátott úton keresztül érhető el (Tóth Péter felvétele)

Az előzetes tervekben fellelhető adatok szerint 4650 hektárnyi, mezőgazdasági művelés alatt álló földterület válik öntözhetővé. Emellett természetesen rekreációs célokra is használható lesz a tó. Ahogyan más tározók esetében, a további beruházások lehetővé teszik egy fürdőzésre alkalmas rész kialakítását, illetve sporthorgászok számára is új lehetőségek tárulhatnak fel. Mindez a község idegenforgalmi vonzerejét is várhatóan növelheti. A fő cél azonban a mezőgazdasági termelés biztonságosabbá tétele. A projektum befejezésével több ezer hektár jó minőségű bácskai termőföld öntözése válik majd lehetővé, biztonságossá és ezzel együtt versenyképessé téve a termelést. A szakemberek véleménye szerint a főcsatorna, valamint a víztározó megépítésével a kedvezőtlen mikroklíma is feltehetően megváltozik majd. Létezik ugyanis a tapasztalatok szerint egy Kishegyesnél és Szeghegynél húzódó sáv, ahol a sokéves átlagot figyelembe véve kimutathatóan kevesebb csapadék hullik, mint a környező területeken. Majdnem minden évben vannak csapadékhiányos időszakok, amikor az öntözés kiemelten fontossá válik. A tervek szerint a víztározót később összekötik majd egy újabb csatornával – Njegoševo irányában – a Csík-ér patakkal, újabb mezőgazdasági földterületek öntözésére teremtve meg a lehetőséget.

A szerbiai statisztikai hivatal adatai szerint az országban kevesebb mint százezer hektáron öntöznek, ami nagyon kevés. Azt jelenti, hogy a termőterületek kevesebb mint 2 százaléka az öntözött terület. Ez a világ többi részéhez képest arányaiban kevés.

Nyitókép: A hat méter széles gát megépítésével kialakított tározó teljes feltöltöttség esetén több mint félmillió köbméter vizet lesz képes megtartani (Tóth Péter felvétele)