2024. március 28., csütörtök

Vučić: Megőriztük a békét

Aleksandar Vučić államfő a rendszámtáblákról szóló brüsszeli megállapodás kapcsán elégedettségének adott hangot, hogy sikerült megőrizni a koszovói szerbek békéjét.

Úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbeknek elegük van Pristina terrorjából. Kitért arra is, hogy szerinte az USA és az EU képviselői nagyon racionálisan viszonyultak a rendszámtáblák ügyének a megoldásához.

Aláhúzta, hogy a koszovói szerbek világosak voltak, és az intézményekbe való visszatérésnek egy feltétele van: a koszovói szerb községek közösségének a megalakítása.

– Kölcsönös elismerést várnak tőlünk. Mégha be is vezetnénk az Oroszország elleni szankciókat, azt válaszolnák, hogy szép, hogy megtettétek, már másnap egy újabb határozattal lépnének elő. Elég tapasztalt és veterán politikus vagyok. Az éjszaka folyamán ötven alkalommal egyeztettem Brüsszellel – mondta az államfő.

Vučić emellett Željka Cvijanovićtyal, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagjával, és Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével is tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a közös befektetésekről.

Az államfő elmondta, több tíz millió eurót fordítanak a Donja Gradina-Jasenovac emlékközpont kialakításába, úgy hogy a szerb fél fedezi a költségek 80 százalékát.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az infrastrukturális projektek megvalósítására is jelentős eszközöket fordítanak.

Željka Cvijanović közölte, hogy a tárgyalófelek szót ejtettek a két ország közötti fontos kérdésekről, kiemelte a trebinjei repülőtér projektjét, és aláhúzta, hogy Szerbia fontos partnere a Bosznia-Hercegovinának.

Milorad Dodik kitért arra, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakorol Szerbiára és a boszniai Szerb Köztársaságra is. Elmondta, hogy együttes kormányülést szervez a két fél decemberben.

Nyitókép: Beta