2024. április 19., péntek

A versenyképesség érdekében

Tanácskozás a Vajdasági Gazdasági Kamarában az IPARD-programokról

Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara (PKV) dísztermében tegnap tanácskozást tartottak az IPARD-pályázatokról. A résztvevők többek között áttekintették az IPARD 2 programot, és bejelentették az IPARD 3-at. A konferencián elhangzott, hogy az IPARD 2 program lényegében az Európai Unió első olyan pénzügyi kerete volt, amelyre családi gazdaságok és cégek pályázhattak.

Jasmina Miljković jobbról az első (Fotó: Dávid Csilla)

Jasmina Miljković jobbról az első (Fotó: Dávid Csilla)

Az Európai Bizottság az idén márciusban fogadta el az IPARD 3 programot a 2021–2027-es időszakra. Szerbia számára 288 millió eurós keretet hagytak jóvá az eddigi 175 millió euró helyett. Az IPARD 3 program olyan beruházásokat támogat mint a felszerelések és gépek beszerzése, valamint a létesítmények kiépítése és felújítása. A végső cél az európai szabványok elérése az élelmiszer-biztonság, az állatok jóléte és a környezetvédelem terén. Az IPARD 3 program keretében új intézkedéseket is bevezetnek, a hazai mezőgazdaság fejlesztése érdekében.

Mladen Petković, a PKV Mezőgazdasági Szövetségének titkára elmondta, hogy amikor az IPARD 2 programról beszélünk, akkor nem lehetünk elégedettek megvalósításával, főleg akkor, ha az eredményeket összehasonlítjuk a környező országok eredményeivel.

Mladen Petković (Fotó: Dávid Csilla)

Mladen Petković (Fotó: Dávid Csilla)

Az IPARD 3 program által 288 millió dinár áll majd a szerbiai gazdák rendelkezésére. A mezőgazdasági minisztérium illetékesei az olyan projektumokat kedvelik, amelyek összhangban állnak az EU új politikájával. Ilyen a beruházás a megújuló energiaforrásokba, s a minél kevesebb peszticid használata a mezőgazdaságban.

– Szerbiában az idei első 9 hónapban a mezőgazdasági kivitel 5,7 milliárd eurót tett ki, vagyis 16 százalékos a növekedés az előző évhez képest. Ez jól szemlélteti azt, hogy Szerbiában a mezőgazdaság mennyire jelentős ágazat, és a jövőben is mindenképpen azon munkálkodunk, hogy fejlesszük. Azokat az európai uniós eszközöket, amelyek rendelkezésre állnak, a gazdáknak a következő időszakban mindenképpen ki kell használniuk gazdaságuk és vállalataik fejlesztésére, hogy versenyképesek lehessenek a piacon. Ezenkívül fontos, hogy a termelést is magasabb szintre emeljék – fogalmazott Petković.

Jasmina Miljković, az IPARD-program vezetője elmondta, hogy mindennap kapcsolatban van a gazdákkal, és ő sincs megelégedve a IPARD 2 program megvalósításával.

Rendelkezésünkre álltak a pénzeszközök, de nem sikerült megfelelően lehívnunk. Remélem, hogy tanultunk a hibáinkból, és az IPARD 3 program által az IPARD-eszközök könnyebben hozzáférhetőbbé válnak a gazdák számára, s fontos, hogy az adminisztrációs eljárás is gyorsabb legyen. Mindenképpen szükséges a termelőkkel elbeszélgetni, és meghallgatni a gondjaikat. Az idei szárazság óriási kíhívást jelentett, így csak közösen javíthatunk a mezőgazdaság helyzetén – fejtette ki Miljković.