2024. április 23., kedd
NÉMETORSZÁG

Megérkezett az első cseppfolyósított földgázt átalakító hajó

Megérkezett szerdán Németországba az első olyan hajó, amely képes a cseppfolyós gáz (LNG) földgázzá alakítására.

A Neptune nevű hajó szerdán reggel érkezett meg a németországi Rügen sziget Mukland nevű kikötőjébe – jelentette be a Deutsche Regas német vállalat. Ez egy speciális hajó – hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) –, amely révén gáz-halmazállapotúvá alakítják át és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

A szükséges előkészületek után a hajót Mecklenburg-Elő-Pomeránia Lubmin nevű ipari kikötőjébe szállítják, ahol úszó LNG-terminálként fog működni.

A 280 méteres Neptune nevű hajó a nagy-britanniai Walesből az Északi-tengeren keresztül, Dánia északi vizeit, a Balti-tengert érintve érkezett meg céljához.

A Deutsche Regas tájékoztatása szerint a lubmini terminál december 1-jére lesz üzemkész, még várnak az illetékes állami hivatal jóváhagyása.

Németország egyebek mellett hajóval szállított LNG-re támaszkodik az orosz vezetékes gáz kiváltására, és több terminált is épít ehhez az importhoz. Úszó terminálok állhatnak üzembe az alsó-szászországi Wilhelmshavenben és a schleswig-holsteini Brunsbüttelben is.

Ezt megelőzően, kedden adták át az első németországi tengeri kikötőt, ahol cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál működhet.

Wilhelmshafennél a németországi nagyberuházások átfutási idejéhez képest rendkívüli gyorsasággal, 194 nap alatt építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált.

A szövetségi kormány szervezésében energetikai vállalatok hét ilyen úszó LNG-terminált fejlesztenek. A tervek szerint 2023 végére valamennyi működik. Kapacitásuk együttvéve meghaladja az évi 30 milliárd köbmétert. Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben, 2021-ben érkezett az Északi Áramlat 1 földgázvezetéken Oroszországból Németországba.

A beruházás menetrendje szerint az első LNG-tankerek 2023 januárjában érkeznek Németországba.