2024. március 28., csütörtök

Szerbia két góllal kikapott Brazíliától az első csoportmeccsen

A négy évvel ezelőtti világbajnokság csoportmérkőzése ismétlődött meg idén is Szerbia és Brazília találkozójával a G csoportban, olyannyira, hogy még a játékvezető is ugyanaz az iráni Alireza Fagani volt, aki az előző tornán.

Szerbia nem ijedt meg ellenfelétől és az első félidőben néhány támadást is megkísérelt vezetni, de a nagyobb veszélyek Vanja Milinković-Savić kapuja előtt alakultak ki, aki viszont Neymar kapura tekert szögleténél, Casemiro távoli lövésénél és Vinicius kiugratásánál is résen volt. A szerb védők számos merész, de precíz szerelést is bemutattak, mindezeknek köszönhetően az első félidő végén 0:0 maradt az eredményjelzőn.

A második játékrészre azonban Brazília érezhetően növelte a nyomást, teljesen saját térfelére szorítva a szerb csapatot. Alex Sandro kapufája már intő jel volt, a 62. percben viszont megtört a jég: Vinicius bal oldalról érkező lövésébe a vetődő kapus csak beleütni tudott, az viszont Richarlison elé pattant, akinek már csak be kellett passzolnia a kapuba, ezzel megszerezve Brazíliának a vezetést.

A szerb védelem ezt követően fellazult, a támadójáték erősítésére Dušan Vlahović is a pályára lépett, ám komoly nyomást továbbra sem tudtak helyezni a brazil kapura. Ellenben Richarlison szépségdíjas találattal duplázott, a labdát a kapuval szemben átvéve, fordulásból, estében bombázott a kapu bal oldalába.

Később Casemiro egy újabb kapufával veszélyeztetett, de Milinković-Savić kitett magáért a kapuban, hiszen közel tíz lövést hárított.

A végeredmény ugyanaz lett, mint négy éve Moszkvában: Brazília-Szerbia 2:0. A csoportot az első forduló után Brazília és a Kamerun ellen 1:0-ra nyerő Svájc 3 ponttal vezeti, de Szerbia még bőven kiharcolhatja a továbbjutást hétfőn az afrikai, jövő pénteken pedig az európai ellenféllel szembeni összecsapásokon.