2024. április 19., péntek
VB-HÍREK

„Nem ilyen rajtra számítottunk”

A végső győzelemre is esélyesnek tartott argentin válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi csalódottan nyilatkozott a világbajnokságon Szaúd-Arábiától elszenvedett vereség után. A vb-k történetének egyik legnagyobb meglepetéseként Szaúd-Arábia 2:1-re legyőzte a Copa América-győztes Argentínát a C csoport keddi nyitómérkőzésén. „Ez egy olyan helyzet, amivel ez a csapat eddig még nem találkozott. Nagyon régóta nem kaptunk ekkora pofont, nem ilyen rajtra számítottunk” – mondta a hétszeres aranylabdás Messi a meccs után, aki azt is kiemelte, hogy a második félidőben egy ötperces kihagyás miatt 2:1-es hátrányba kerültek a világranglistán második legalacsonyabban rangsorolt vb-résztvevővel szemben, utána pedig már nem tudták összeszedni magukat, így egyenlíteni sem sikerült. „Eljött az ideje annak, hogy a lehető legjobban összefogjunk, és megmutassuk, mennyire erős ez a csapat” – zárta szavait a 36 mérkőzés után először vereséget szenvedő dél-amerikai együttes játékmestere. Az argentinok szombaton Mexikóval találkoznak, míg jövő szerdán Lengyelországgal csapnak össze, a csoportból az első kettő jut be a nyolcaddöntőbe.

Az argentin szurkolók egyszerűen nem értették, mi történt (Fotó: Beta/AP)

Az argentin szurkolók egyszerűen nem értették, mi történt (Fotó: Beta/AP)

Munkaszüneti nap Szaúd-Arábiában

Szalman szaúdi király tegnapra munkaszüneti napot hirdetett Szaúd-Arábiában a válogatott Argentína felett aratott győzelmének tiszteletére. Mohammed bin Szalman javaslatára született a döntés, s bár Szaúd-Arábia koronahercege és miniszterelnöke nem volt jelen a keddi mérkőzésen, de a vasárnapi megnyitón tiszteletét tette. A siker mellett a katari házigazdák sem tudtak szó nélkül elmenni. Az egyik dohai felhőkarcolón a „gratulálunk a zöldeknek” felirat volt látható, ezt megelőzően pedig a katari emír a szaúdi zászlóval a vállán nézte végig a mérkőzést.

Ronaldo szerződést bontott a Manchester Uniteddel

A Manchester United közös megegyezéssel szerződést bontott Cristiano Ronaldóval. Az angol együttes keddi közleménye szerint azonnali hatállyal váltak meg az ötszörös aranylabdás portugál támadótól, aki egy múlt heti televíziós interjúban kritizálta a klubot és Erik ten Hag vezetőedzőt is. Az MU-nál köszönetet mondtak Ronaldónak a csapatért tett szolgálataiért, illetve a legjobbakat kívánták neki és a családjának a jövőben. Mint írták, innentől kezdve csak a jövőre és a minél sikeresebb szereplésre koncentrálnak. Ronaldo először 2003-ban, Ferguson hívására szerződött az MU-hoz, amellyel 2009-ig háromszor nyert angol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, az FA-kupát, a ligakupát és a klubvilágbajnoki trófeát egyszer-egyszer hódította el. Később a Real Madridban és a Juventusban játszott, mielőtt tavaly nyáron visszaigazolt volna a manchesteriekhez, amelyben azóta 54 tétmérkőzésen 27 gólt szerzett. Az MU-s karrierjét így összesen 346 mérkőzéssel és 145 találattal zárta.

Romário levele Neymarhoz

Az 1994-ben világbajnok brazil labdarúgó-válogatott legendás csatára, Romário nyílt levélben biztatta a katari vb-n szereplő, Neymar fémjelezte honfitársait, akik arra készülnek, hogy megszerzik Brazília hatodik vb-trófeáját. A levelet, melynek címe „Neymarnak”, a The Players Tribune című internetes szaklap jelentette meg, s ebben a jelenleg politikusként dolgozó 56 éves exfutballista úgy fogalmazott, hogy eljött Neymar ideje. „Senki nem érdemli meg Nálad jobban, hogy hazahozd a hatodik vb-trófeát. Bízom benned. Helyesebben, egész Brazília bízik benned. Pontosan tudom, hogy most hogyan érzed magad. Csak add önmagad, bármilyen módon is kritizálnak az emberek” – üzent Neymarnak Romário, aki hozzátette, a média, a szurkolók és az ellenfelek csak akkor csodálják a brazilokat, ha úgy érzik, megfelelő a hozzáállásuk. „Te pedig pontosan tudod, hogy ezt a csodálatot hol vívhatod ki magadnak, nem? A pályán!” – fogalmazott Romário. A végső győzelemre is esélyesnek tartott brazilok ma Szerbia ellen kezdik meg szereplésüket a vb-n, majd hétfőn Svájccal, jövő pénteken pedig Kamerunnal találkoznak.

Hernández is kidőlt

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány szerint Lucas Hernández súlyos sérülést szenvedett kedden, s ezt tegnap reggel a francia szövetség megerősítette. A tréner a mérkőzés után azt mondta, hogy bár a Bayern München játékosára még vár néhány teszt, de „súlyosnak tűnik” a probléma. Később a L’Équipe című napilap már arról számolt be, hogy a hátvéd jobb térdében elszakadtak a szalagok, emiatt hosszú kihagyás vár rá. Ezt a francia szövetség is megerősítette: a 26 éves Hernández elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, emiatt várhatóan az egész idényt ki kell hagynia.

A címvédő franciák sérülés miatt korábban többek között Paul Pogbát, N’Golo Kantét, Presnel Kimpembét, Christopher Nkunkut és az aranylabdás Karim Benzemát is elveszítették. Mivel Deschamps Hernández helyére nem hívhat be új játékost a keretbe, a címvédő így 24 labdarúgóval folytatja a tornát.

Vizsgálat vár Kane-re

Vizsgálatok várnak Harry Kane-re, az angol válogatott csapatkapitányára. Brit médiaértesülések szerint a 29 éves csatár jobb bokáját az Eb-ezüstérmes, a 2018-as oroszországi vb-n negyedik szigetországiak pénteki, Egyesült Államok elleni találkozóját megelőzően vizsgálják meg. A négy éve hat találattal gólkirály Kane-t a 48. percben próbálta becsúszva szerelni Morteza Puraligandzsi az Irán ellen 6:2-re megnyert hétfői nyitókörös csoportmeccsen, ekkor sérülhetett meg.

Csak egy német Matthäus álomcsapatában

Csak egy német labdarúgó található Lothar Matthäus világbajnoki álomcsapatában. A 150-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok szakember a Sport Bild napilapban közölte azt a névsort, amelyet a katari vb-keretekből állított össze. Hazájának legjobbjai közül érdekes módon csak Joshua Kimmichet jelölte a legjobb 11-be. Matthäusnál a kapuban a belga Thibaut Courtois áll, a hátvédsort a kanadai Alphonso Davies, a holland Virgil van Dijk, az argentin Cristian Romero és a marokkói Asráf Hakimi alkotja, előttük Kimmich, a belga Kevin De Bruyne és az argentin Lionel Messi szerepel, a gólszerzést pedig a brazil Vinícius Júniorra, a lengyel Robert Lewandowskira és a francia Kylian Mbappéra bízná.

Nyitókép: Az argentin szurkolók egyszerűen nem értették, mi történt (Fotó: Beta/AP)