2024. április 25., csütörtök

Hat éve tűnt el Barbara

A zentai lánynak november 25-én veszett nyoma – Állítólag a Tiszába esett

Hat szomorú éve már annak a november 25-ének, amikor Vitéz Barbara, a 15 éves zentai diáklány az esti órákban a Tiszát átívelő hídra ment két, ugyancsak kiskorú fiú társaságában. Hárman mentek át a folyó bánáti partjához közelebb eső hídlábig. A szervizajtón – nyitva volt a fém csapóajtó – lemásztak a híd alá a sötétbe egészen a hídláb tetejére. Az ezt követő, tragédiával végződő eseménysort hat év után sem sikerült részleteiben felderíteni, megismerni.

A három fiatal lemászott a nyíláson és a vaslétrán a sínpár és az úttest alá, a hídláb tetejére a sötét éjszakában. Veszélyes játékot játszottak, semmilyen fogódzó, kapaszkodó nincs a hídláb peremén, elég egy rossz mozdulat, és máris a folyóba zuhanhat, aki ide merészkedik. A kamaszvirtus egy fiatal lány életébe került. Hogy miért csatlakozott Barbara a két felelőtlenül viselkedő fiúhoz? Bizonyítani akarta, hogy nem fél a valódi életveszélytől? Barbara állítólag megcsúszott, netán véletlenül meglökték? Talán sohasem derülnek ki a tragikus baleset részletei.

Az eltűnt lány szülei meg vannak győződve róla, hogy a lányuk nem a folyóba veszett. Azonban a nemzetközi körözés sem hozott eredményt. Barbara eltűnése nyomán az Europol és az Interpol is körözést adott ki, keresték, de mindhiába. Az évek során több országban is látni vélték a 157 centiméter magas, 47 kilogrammos, barna hajú és szemű Barbarát, de ezek a híresztelések nem bizonyultak valósnak.

A rendőrségi források szerint csak annyi bizonyos, hogy az időközben nagykorúvá vált két fiatalember a tragédia éjszakáján Barbara társaságában volt. A fiatalok előre megbeszélt helyen találkoztak, és a hídra mentek. Nem tudni, hogy a sötét és hideg éjszakán milyen hóbortos ötlettől vezérelve mászott le a lány és a két fiú a hídon átvezető út alá. A hídláb enyhén lejtős tetején Barbara állítólag megcsúszott, és a hideg Tiszába esett, majd elnyelte a sötét mélység.

Abból, hogy a rendőrség nem gyanúsította meg gondatlan vagy erőszakos cselekmény elkövetésével a két fiút, arra következtethetünk, hogy nem tartják valószínűnek, hogy a lány esetleg erőszakos cselekmény áldozatává vált.