2024. március 28., csütörtök

Továbbra is iható a víz Zentán

Az ivóvíz minősége nem változott, a szabványok viszont igen

A zentai közvéleményben újból szárnyra kelt a feltételezés, hogy a városi víz alkalmatlan emberi fogyasztásra. A Batut Közegészségügyi Intézet minden évben felméri az ivóvizek állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy Zentán ihatatlan a csapvíz. Ezzel kapcsolatban a kommunális vállalat igazgatóját, Slavnić Ákost kérdeztük, aki elmondta, hogy az ivóvizet csak a hivatalos állami szervezetek ellenőrizhetik különböző területenként.
– Mi az Észak-bánáti körzethez tartozunk, és a nagykikindai intézet vehet hivatalosan mintát, valamint csak az ő eredményeiket ismeri el az állam. Havonta végeznek elemzéseket, és szeptemberben tizenöt helyen vettek mintát Zentán, amelyekből tizenhárom megfelelő és két nem megfelelő eredmény született. Közintézményekből, iskolákból, óvodákból és közterületeken lévő csapokból vettek mintákat. Mivel az óvodák két hónapot nem dolgoznak a nyáron, ezért az egyik csapban Streptococcus baktériumot találtak, a másikban pedig egy AMB baktériumot. Ezután a csapokat megfelelően kimosták, a jegyzőkönyvet elkészítették és az eredményeket dokumentálták. A tisztítás után újra mintát vettek, és már nem találtak baktériumot ezekben a csapokban sem. Teljesen normális, hogy egy olyan csapban, amelyiket hónapokig nem használnak, baktérium keletkezik. El kell mondani, hogy a vízhálózat nem volt veszélyben, semmilyen fertőzés nem érte. Éves szinten kevesebb mint 5 százalék a mikrobiológiailag nem jó eredmény, abból kifolyólag, hogy olyan csapokról vesznek mintát, amelyeket hosszabb ideig nem használnak. Ami a víz kémiai összetételét illeti, az ténylegesen nem jó, de ez nem új keletű dolog. Évtizedek óta ilyen a víz arzéntartalma, más községekben a magas koncentráció miatt tiltott a víz használata, de szerencsére nálunk nem éri el azt a szintet. A szerbiai szabványok nagyon szigorúak ezzel kapcsolatban, és ahhoz, hogy arzénmentesíteni tudjuk, vízgyár kellene, és egy teljesen új hálózatot kellene kiépíteni, ami óriási befektetés. A közvállalatok és a községek ilyen beruházásokat nem tudnak magukra vállalni, ehhez már állami vagy tartományi segítség kell – fogalmazott az igazgató.
Hozzátette, hogy mikrobiológiailag teljesen megfelelő a víz, és hogy a legutóbbi elemzések októberben voltak, amikor csakis megfelelő eredményeket kaptak.
– Az hazugság, hogy a víz teljes egészében nem megfelelő. A kémiai összetétele nem jó, de attól iható. Amennyiben ez fordítva lenne, kötelesek lennénk azonnal értesíteni a fogyasztókat és a médiát is. A nagykikindai közvállalat az elemzések eredményeit közzéteszi a honlapján, ahol bárki megnézheti. Ezeket az eredményeket nem mi találtuk ki, bárki utánajárhat a hivatalos adatoknak. A Batut intézet analizálja a meglévő adatokat, ők nem végeznek mintavételt. Amennyiben az ő jelentésüket elolvassuk, ott szerepel, hogy honnan származnak a felhasznált adatok. A víz nem változott az elmúlt évtizedekben, csak a szabványokon változtattak, és az Európai Unió irányelveivel hozták összhangba. A kommunális vállalat tervdokumentációt készített a vízgyár kiépítésének első fázisára, de ez 1,5 millió euróba kerülne, ezért várjuk a lehetőségeket belföldi vagy külföldi pályázatokra. Ez egy nagyon jó beruházás lenne, de mindaddig, amíg ezt nem tudjuk megvalósítani, a víz kémiai összetétele nem lehet teljes egészében megfelelő – mondta Slavnić Ákos.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan új kutat fúrnak a déli kútmezőn. Elmondta, hogy a község a tartományi tartalékból nyert támogatást a kút kifúrására.
– Amennyiben minden a megfelelő ütemben halad, még az idén elkészül az első kút, majd jövőre még egyet fúrnánk. Jelenleg hat kút található a déli kútmezőn, ez lesz majd a hetedik. Most 40 l/s vízkapacitással rendelkezünk, ami már nem elegendő a nyári vízfogyasztásra, amikor nagy szárazságok vannak. Egy új kút plusz 10–14 l/s-ot biztosít, ezért két új kúttal már elérnénk a 60 liter/szekundumot, amely már elegendő vízmennyiség lenne. Hiába csökkent a fogyasztók száma az elmúlt években, a fogyasztás nem változott. Egyre több vizet használunk locsolásra, így mindenképp kell a két új kút – mutatott rá az igazgató.
Mint arról hónapokkal ezelőtt beszámoltunk, a déli kútmezőn vízkezelő kísérleti berendezést telepített a magyarországi Kristály Kft. és a zentai önkormányzat. Akkor a jelen lévő víztechnológiai szakember elmondta, hogy az a céljuk, hogy a vízminőség az európai szabványoknak megfelelő legyen Zentán. Ahhoz, hogy ez a technológia nagyban is működjön, először egy félüzemi kísérletet kell elvégezni. Ez a kísérlet Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere szerint a jövő év első negyedében fog megkezdődni, akkor kezd ugyanis üzemelni a kísérleti berendezés. A kísérlet 3–6 hónapig fog tartani, és utána lehet majd továbblépni.