2024. március 28., csütörtök

A termelőknek most jól jön minden segítség

Topolyán 602 családi gazdaság részesül támogatásban – A mezőgazdasággal foglalkozók hat kiírásra tudtak pályázni

A mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők jelenleg különösen nehéz helyzetben kénytelenek helytállni. A topolyai önkormányzat ebben az évben is támogatja vissza nem térítendő összegek formájában azokat a gazdálkodókat, akik megfelelnek a feltételeknek, és időben át is adták igénylésüket. Szatmári Adrián polgármester kedden délelőtt írta alá az első támogatásról szóló szerződéseket. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapon keresztül az idén 602 szerződést fognak aláírni, akiket nem hívtak meg keddre, azok postán kapják kézhez a dokumentumokat. A polgármester elmondta, hogy idén a keret 12,7 millió dinár. Az első negyven termelő, akikkel már alá is írta a szerződéseket, elsőkként adták át kérvényeiket. Szatmári szerint figyelemre méltó, hogy energiát és időt szántak arra, hogy egy komplett, a kiírásnak minden szempontból megfelelő pályázati anyagot adjanak át. Azokat, akik postai úton kapják kézhez a szerződést, arra kérte, hogy hét napon belül küldjék vissza az aláírt példányokat. A közigazgatásban azt követően nyilvántartása veszik, és a polgármester ígérete szerint arra fognak törekedni, hogy az év végéig, azaz december 31-éig a mezőgazdasági termelők számlájára átutalják ezeket a vissza nem térítendő összegeket.

Az idén a mezőgazdasági termelők hat kiírásra tudtak pályázni. Mesterséges megtermékenyítés társfinanszírozására, kamattámogatásra, a biztosítási költségek és a piaci standok bérleti díjának társfinanszírozására. A méhészek számára is előirányoztak támogatást, valamint az állatorvosi költségek támogatására, a sertés- és a szarvasmarha-tenyésztők esetében.

Szatmári ez alkalommal is hangsúlyozta, hogy lehetőségeihez mérten az önkormányzat több formában támogatja a mezőgazdasági termelőket. Az ágazat stratégiai fontosságú a község szempontjából. A termelők támogatásának egy másik formájára is felhívta a figyelmet.

– Topolya községben a mezőgazdaság az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, és a mai napon is felhívtuk a termelők figyelmét arra, hogy az önkormányzat 2 millió dinár értékű szerződést kötött a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálattal, amely szerződésnek a témája a termőföld analízise. Így mindazok a gazdák, azaz mezőgazdasági termelők, akik szeretnék ezt a kivizsgálást megejteni, teljesen ingyenesen megtehetik ezt, a talajminták analízisének költségeit az önkormányzat állja.

A termelők egybehangzó véleménye szerint nagyon jól jön most minden támogatás. Az ágazat valamennyi szektorában nehéz most a helyzet. Hunyadi Tibor méhészként az egyik kedvezményezettje a támogatásoknak, és elmondta, hogy számukra is nehéz volt ez az év. Kisimre János a biztosítási költségek társfinanszírozására kapott eszközöket, a gunarasi Oroszi János jószágtartással is foglalkozik, a szintén gunarasi Tóth Mélykúti Károly ugyancsak földművelő és állattartó is. Mindannyian elismerően szóltak az önkormányzat mezőgazdaság iránt tanúsított magatartásáról.

Nyitókép: Az első negyven termelő, akik tegnap aláírhatták a támogatásról szóló szerződéseket, elsőkként adták át kérvényeiket. A többiek postai úton kapják kézhez a dokumentumot (Tóth Péter felvétele