2024. március 28., csütörtök

Minden nőnek joga van döntést hozni

Különféle ingyenes képzések valósultak meg az Óbecsei Ifjúsági Szervezetnek köszönhetően

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) jóvoltából ingyenes szerb- és magyar nyelvtanfolyamon, varrótanfolyamon, valamint könyveléssel és adminisztrációs munkákkal kapcsolatos képzéseken vehettek részt az Óbecse község területén élő nők. A nők biztonságának fejlesztése Óbecse községben elnevezésű projekt középpontjában a község településeiről származó nők helyzetének a megerősítése és a foglalkoztathatóságuk növelése állt. A projekt keretén belül mintegy háromszáz műhelymunkát tartottak meg.

Ana Aćimov, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet tagja közölte, hogy a különféle tanfolyamok, műhelymunkák és találkozók legfontosabb üzenete az volt, hogy minden nőnek joga van döntést hozni, joga van az önfejlesztéshez, a munkahelyhez és a pénzkereséshez. Kiemelte: minden nőnek joga van nemet mondani az erőszakra.

– Az általunk megszervezett ingyenes képzéseknek az volt a céljuk, hogy munkalehetőséget nyújtsanak a projektben résztvevő nőknek, esetleg segítsenek valamilyen vállalkozás elindításában. Szerettük volna, ha a község településeiről minél több nő bekapcsolódik. Azt tapasztaltuk, hogy ezek a nők szívesen részt vettek minden programon, fontos volt számukra a személyes fejlesztés. Az a tervünk, hogy a közeljövőben meglátogatjuk a helyi munkáltatókat, ezáltal ezek a nők közvetlenül is megismerhetik a munkaerőpiacot, azon nyomban kapcsolatba kerülhetnek a munkaadókkal. A projektcsapat összegzi majd az eredményeket a helyi önkormányzat illetékeseivel, ennek alapján pedig javaslatokat tesz a nők helyzetének javítására községünk területén – fogalmazott Ana Aćimov.

Pece Hajnalka a Péterrévén megszervezett varrótanfolyamon vett részt. Elmondása szerint egy dolgozó nő, egy nő, akinek van jövedelme, aki szocializálódik, az függetlenebb és könnyebben kiáll magáért.

– Fontos, hogy egy nő lássa, nincs egyedül. Másoknak is vannak hasonló gondjai vagy ugyanazok a problémái, és ezeket a problémákat meg kell oldani – mondta Pece Hajnalka.

A vidéki nők nehezebben jutnak hozzá a szociális védelmi szolgáltatásokhoz, és kevésbé ismerik azokat. A projekt megvalósításában az óbecsei Szociális Védelmi Központ munkatársai is részt vettek. A szakembereknek az volt a céljuk, hogy az érintett nők felismerjék az erőszakot és az illetékes intézményekhez forduljanak segítségért, hogy első kézből értesüljenek arról, milyen támogatást, segítséget kaphatnak a családon belüli erőszaktól való megvédésük érdekében, de minden másról is, ami a helyzetüket nehezíti. A szociális központ alkalmazottai csoportos műhelymunkák és egyéni foglalkozások keretében is foglalkoztak az érintett nőkkel, emellett pszichológiai tanácsadást is szerveztek Óbecse község településein.

– Fontos, hogy a vidéki nők a közösségükben, a lakóhelyükön hozzájussanak a különböző szolgáltatásokhoz. Bármelyik nő lehet erőszak áldozata, ez nem függ sem az anyagi helyzettől, sem az iskolázottságtól. Minden nőt el kell érnünk, akinek szüksége van a támogatásunkra. Külön kihívást jelent az egész projektcsapat számára, hogy olyan nőkkel beszélgessen, akik többféleképpen marginalizálódnak. Ezért is lényeges, hogy az információ eljusson hozzájuk – hangsúlyozta Katarina Stojisavljević pszichológus.

A projekt a UN Women és Norvégia belgrádi nagykövetségének a támogatásával, valamint az óbecsei Szociális Védelmi Központ és Óbecse község együttműködésével valósult meg.

Nyitókép: (Kancsár Izabella)