2024. április 18., csütörtök

Határokon átívelő találkozó Bácsfeketehegyen

A hétvégén tartják a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót – A verseny mellett számos kísérőrendezvény várja az érdeklődőket

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének (VMVE) egyik legjelentősebb rendezvénye a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. Az általános és középiskolások számára megszervezett megmérettetést a hétvégén fogják megtartani Bácsfeketehegyen.

A szövegmondással foglalkozó gyerekek, fiatalok körében évről évre népszerűbb ez az esemény – számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a VMVE elnöke.

– Az idei találkozót hihetetlenül nagy érdeklődés övezi, 87 jelentkezőnk van. Tavaly 65-en voltunk, és azt hittük, hogy az a plafon. Ez nem egy egyszöveges verseny, hanem mindenkinek, aki ide jelentkezik, három szöveget kell megtanulnia. A harmadikos korosztálynál fiatalabb gyerekek egy szöveggel jöhetnek, de ők nincsenek benne a versenyben. Idén csak néhány ilyen fiatal gyermek van, a többiek mind három szöveggel készülnek. Ez azt jelenti, hogy rengeteg szöveg készül erre a hétvégére. Egyrészt ez is nagy öröm számunkra, másrészt pedig az, hogy sikerült megszólítanunk a magyarországi versmondókat is. Ez alkalommal Budapestről, Esztergomból és Nagykanizsáról is érkezik egy kb. 20 fős anyaországi versmondó delegáció. Emellett jön egy versmondó gyerek a Felvidékről is. Már régóta dolgozunk azon, hogy a találkozó kiszélesedjen, és Kárpát-medence-szintű legyen. Még az a feladatunk maradt, hogy a többi, határon túli magyarlakta részeket is megszólítsuk, hogy még Kárpát-medenceibb legyen a találkozó. Ezért is nemzeti találkozó a neve, szeretnénk, hogy egyik nagy versünnepe legyen az egész nemzetnek – fogalmazott Hajvert.

Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke (Lakatos János felvétele)

A versmondók szombaton két fordulóban fogják elmondani az első két szövegét, majd a zsűri eldönti, hogy ki jut be a vasárnapi döntőbe. Az idén az általános iskolások produkcióit a Krizsán Szilvia, Raffai Telečki Ágnes és Molnár Anikó összetételű zsűri fogja értékelni, a középiskolások és felnőttek alakításait pedig a Kalmár Zsuzsa, Papp Attila és Terék Anna összetételű zsűri. A vasárnapi döntőben a hattagú zsűrihez csatlakozni fog Pataki András, a kulturális és innovációs minisztérium helyettes államtitkára. A találkozónak két fődíja van, a Dudás Kálmán-plakett, amit az általános iskolások kapnak, és a Dudás Kálmán-díj, amit pedig a középiskolások, felnőttek. Emellett számos könyvjutalom is gazdára talál, a Forum Könyvkiadó Intézet támogatásának köszönhetően – tudtuk meg Hajverttől, aki arról is beszámolt, hogy a találkozót az idén a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatták. Emellett számos vajdasági magyar kisvállalkozó is támogatta a rendezvényt, több helyről. Ők termékeikkel járultak hozzá a résztvevők étkeztetéséhez.

A találkozónak számos kísérőrendezvénye is lesz, a verseny részt megelőzően, péntek este az Egy embör mög egy asszony című színdarabot láthatja a közönség, Dezső Dóra és Szűcs Miklós előadásában. A szombati megnyitón, ami 9 óra 30 perckor lesz a színházteremben, Sárközi Noémi és Szakács Zoltán zenei kíséretével a tavalyi Dudás Kálmán-díjas, Kőműves Csenge fog elmondani egy szöveget. 17 órától, a vetélkedő második fordulója után, Végső Vivien fiatal helybeli képzőművész kiállítását tekintheti meg a közönség. Ezt követően Terék Anna topolyai származású költőnővel lesz egy beszélgetés, amit 19 órától egy újabb előadás követ. A Silentio transeo című előadást a soproni színház két színművésze, Molnár Anikó és Papp Attila fogják előadni. A találkozón és kísérőprogramokon való részvétel ingyenes.