2024. március 28., csütörtök

Közelebb kerülni az építészethez

Tegnap zárult be a 12. alkalommal megszervezésre kerülő Épített örökség elnevezésű szakmai tábor

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 12. alkalommal szervezte meg az Épített örökség elnevezésű szakmai tábort a Porta Speciosa Egyesület megbízásából. A több napos táborban ezúttal a szabadkai Politechnikai Iskola első osztályos, építésztechnikus szakon tanuló diákjai vettek részt, és a szegedi, valamint a szabadkai Zsinagóga építészetét kutatták és tanulmányozták, valamint megismerkedtek a szecesszióval. A szakmai tábor záró rendezvényére tegnap került sor a szabadkai Pedagógusházban, ahol Arancsity Dancsa Gyöngyi, a Politechnikai Iskola szaktanára, építészmérnök elmondta, hogy a cél az volt, hogy a tanulók számára közelebb hozzák az építészetet és a műemlékvédelmet.

– Szeptember 28-án, a tábor első napján Szegedre utaztunk a diákokkal, ahol megtekintettük a Zsinagógát. Habár maga az épület nem kimondottan szecessziós létesítmény, de tartalmaz szecessziós elemeket is. Ezeket mérték fel a tanulók, majd egy műhelymunka keretében az elemeket le is rajzolták. Következő alkalommal, október 7-én a szabadkai Zsinagógába látogattunk el, ahol 120 éves világörökség címmel tudományos konferenciát tartottak. Az előadásokon az elsősök is részt vettek, ahol a Zsinagógát mint összművészeti egységet mutatták be, rávilágítva az épület felépülésének és felújításának körülményeire, és a magyar építészetben betöltött szerepére. Ezt követően pedig szintén felmérték az egyes épületrészleteket, amelyeket a műhely keretén belül le is rajzoltak. Az így elkészült rajzokból pedig egy kiállítást is készítünk majd. A zárónapon is a szecesszió került középpontba, melynek szerves része a vitrázsművészet, ezért a tanulókkal vitrázselemeket készítettünk. Mindenki saját maga választott egy témát, amit egy üvegkeretre festett rá, majd díszített ki – hallottuk Arancsity Dancsa Gyöngyi szaktanártól, aki hozzátette:

Molnár Edvárd

A zárónapon a diákok üvegfestészettel foglalkoztak (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az a célunk, hogy felhívjuk a diákok figyelmét, hogy az építészet nemcsak arról szól, hogy új épületet építünk, vagy tervezünk, hanem arról is, hogy nyitott szemmel járjunk, akár itt Szabadkán, akár egy másik városban, és megfigyeljük a már megépített épületeket, elemezzük az épületrészleteket. A táborban az építészettörténetre is kitértünk, valamint kihangsúlyoztuk, hogy például a szecessziós elemek miből állnak, mire kell odafigyelniük. Ez a műhelyfoglalkozás lehetőséget nyújtott arra is, hogy olyasmire is kitérjünk, amit a tantermi oktatás keretén belül nem tudunk megtenni – hangsúlyozta az építészmérnök.

A topolyai Rajcsán Rita és a zentai Tornai Lea, a szabadkai Politechnikai Iskola első osztályos diákjainak csakis pozitív véleményük van a tábor kapcsán. Kiemelték, hogy a kirándulások és a munka során az osztály tagjai még inkább közelebb kerültek egymáshoz, és megannyi közös élményben gazdagodtak amellett, hogy sokat tanultak a múltról, és még a rajzolással is fejlődtek.

A rendezvényt egyébként a Magyar Művészeti Akadémia és a Tartományi Oktatási Titkárság támogatta. 

Nyitókép: Molnár Edvárd